Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Την Δευτέρα οι απαντήσεις για την εφεδρεία στις ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου

Με διαφορετικό τρόπο αναμένεται να αντιδράσουν οι διοικήσεις των 120 φορέων του Δημοσίου που καλούνται να έχουν έτοιμες ώς τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου τις λίστες με το προσωπικό που μπαίνει σε καθεστώς εφεδρείας. Πολλοί από τους οργανισμούς δεν έχουν αποφασίσει πώς θα απαντήσουν, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις οργανισμών όπου, κατά τις διοικήσεις, δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό.
"Δεν έχουμε ακόμα καταλήξει πώς θα απαντήσουμε στην εγκύκλιο. Θα κάνουμε Διοικητικό Συμβούλιο και ενδεχομένως να στείλουμε μια λίστα. Όχι όμως με ονόματα" δηλώνει στα Νέα η διευθύνουσα σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ) Αθηνά Λάζου.
Η λίστα του ΕΟΜΜΕΧ θα παρουσιάζει με "φωτογραφικό τρόπο" τους διαθέσιμους για εφεδρεία, χωρίς ονόματα. Για παράδειγμα "2 υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κοντά στη σύνταξη, 3 υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης που έχουν χαμηλά προσόντα".
Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Υπάρχουν 86 εργαζόμενοι ενώ -όπως λένε οι ίδιοι- οι οργανικές θέσεις είναι 95, "άρα όχι μόνο δεν περισσεύουν, αλλά λείπουν κιόλας". Την ίδια άποψη έχει και ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Θωμάς Αγραφιώτης ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση το 2007. Όπως είπε στα "ΝΕΑ", έχει εκφράσει αυτή την άποψη τόσο στον αρμόδιο υπουργό Φ. Σαχινίδη όσο και στον Γκραντ Θόρτον, τον ιδιώτη σύμβουλο που ανάλαβε να "τρέξει" συγχωνεύσεις Οργανισμών.
Το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) έστειλε λίστα με όλα τα ονόματα των 480 εργαζομένων του στον αρμόδιο γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας για να επιλέξει εκείνος. "Εμείς πρέπει να προσλάβουμε εξωτερικό σύμβουλο για να πει αν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό" επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΙΝ Φίλιππος Λέντζας. Για τον ίδιο αυτή η επιλογή είναι καλύτερη, γιατί έτσι "δεν θα υπάρχουν κατηγορίες για κομματικές επιλογές".
Ο πρόεδρος του ΔΣ της Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων Κώστας Καπελώνης υποστηρίζει ότι από την εταιρεία αυτή "λείπει προσωπικό". Εργάζονται 41 άτομα αορίστου χρόνου και 18 συμβασιούχοι με προσωρινή δικαστική εντολή. Άρα πρέπει να φτιάξουν λίστα με τέσσερα ονόματα.
Στην ΕΡΤ υπάρχουν δυσκολίες σύνταξης της λίστας των 326 εφέδρων ενώ από τη διοίκηση τονίζεται πως χρειάζονται "διευκρινίσεις" της εγκυκλίου σχετικά με τα κριτήρια.
Επίσης, ο πρόεδρος του ΙΓΜΕ Π.Μητρόπουλος υποστηρίζει ότι στο Ινστιτούτο, στο οποίο δουλεύουν σήμερα 385 άτομα, έχει ήδη κάνει αναδιοργάνωση. Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, μέχρι πέρυσι είχε πάνω από 600 άτομα προσωπικό και τώρα "γίνεται προσπάθεια να διασωθεί το επιστημονικό προσωπικό".
Σε άλλους οργανισμούς όπως ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) των 350 ατόμων -εκ των οποίων οι 140 μόνιμοι- και η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) με τους 70 υπαλλήλους, διαβεβαιώνουν πως "η λίστα των εφέδρων θα αποσταλεί εντός της προθεσμίας".
Τέλος, μόνο η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων των 450 εργαζομένων (περιλαμβάνονται και εργαζόμενοι από τα Ολυμπιακά Ακίνητα) έχει ήδη συντάξει και αποστείλει τη λίστα με τους προτεινόμενους 45 "έφεδρους".

Δεν υπάρχουν σχόλια: