Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Κάτω τα χέρια από την ΕΡΤ



Του δημοσιογράφου
Γιώργου Ν. Τσιούνη


Μπορεί η ΕΡΤ, κυρίως η τηλεόραση, να μας έχει ταράξει τελευταία στις ανορθογραφίες (γράφω σχετικά σχεδόν κάθε μέρα), στις ασυνταξίες και στις αρλούμπες μερικών αμαθών (για να μην πω αγράμματων) συνεργατών της και να μας εξοργίζει για τις συχνές - πυκνές γκάφες των ιδίων, λόγω της αδιαφορίας και της απραξίας των αρμοδίων και πλήρως καταρτισμένων οργάνων της, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία, η ραδιοφωνία και η τηλεόραση, στο σύνολό τους, δεν προσφέρουν έργο εθνικό.
Αντίθετα, δεκαετίες τώρα, από πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η ραδιοφωνία με την τότε μικρή της ισχύ και την περιορισμένη της εμβέλεια, στάθηκε με σθένος δίπλα στον λαό μας και στον μαχόμενο, αργότερα στρατό μας στα βουνά της Αλβανίας και τα βόρεια σύνορα μας, έδωσε κουράγιο και δύναμη, ενθάρρυνε πολίτες και στρατιώτες και συνέβαλε τα μέγιστα στην τελική νίκη.
Η ραδιοφωνία τότε ήταν η ίδια η Ελλάδα που τόνωνε το ηθικό των παιδιών της, τα οποία έγραφαν χρυσές σελίδες ηρωισμού στην νεότερη ελληνική ιστορία.
Με ελάχιστα μέσα αλλά υψηλό ηθικό και δύναμη ψυχική, ο στρατός μας έγραψε το έπος του 1940 και τις μεγαλειώδεις αντιστάσεις στην σιδηρόφρακτη γερμανική λαίλαπα, στο Ρούπελ και αλλού.
Αυτά, με σύμμαχο πάντοτε το ελληνικό ραδιόφωνο.
Θυμάμαι το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν από τον αξέχαστο αρχιεκφωνητή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών Κώστα Σταυρόπουλο :
"Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουν από της 05.30 ώρας της σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της Ελληνοαλβανικής Μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του Πατρίου εδάφους".
Στις 5 Απριλίου το 1941 διάβασε την περίφημη "Ανοιχτή επιστολή" προς τον Αδόλφο Χίτλερ του Γ.Α.Βλάχου και την επομένη το πρωί, το ανακοινωθέν της κήρυξης του Ελληνογερμανικού πολέμου. Κι όταν τα εχθρικά στρατεύματα έμπαιναν στην Αθήνα, ο Σταυρόπουλος μπροστά στο μικρόφωνο, με φωνή που έπαλλε από συγκίνηση, εκφωνούσε :
"Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών ύστερα από λίγο δεν θα είναι ελληνικός. Θα είναι γερμανικός και θα μεταδίδει ψέματα. Έλληνες, μην τον ακούτε. Ο πόλεμος συνεχίζεται και θα συνεχισθεί μέχρι της τελικής μας νίκης. Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων".
Θυμάμαι: "Κατελήφθησαν οι Άγιοι Σαράντα, το Αργυρόκαστρο, η Κορυτσά, η Πρεμετή…"
Θυμάμαι ακόμη : "Εδώ Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών. Η φωνή της Ελλάδος…"
Τώρα, η "Φωνή της Ελλάδος" που ο ελληνικός λαός με θυσίες δυνάμωσε, εξασθενεί (!) με την κατάργηση των 10 από τους 19 περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ποιος θα το πίστευε;
Ποιος θα πίστευε πως το κράτος, η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ για το οποίο ο υπογράφων αγωνίσθηκε, θα έπαιρνε μέτρα "βουβαμάρας" του ελληνικού ραδιοφώνου όταν η ραδιοφωνική μπάντα βρίθει γειτονικών φιλικών και μη ραδιοσταθμών!
Είναι όμως και η κατάργηση της ΕΤ1 και του ιστορικού καταξιωμένου και επιτυχημένου περιοδικού "Ραδιοτηλεόραση".
Να το πιστέψουμε αυτό;
Είναι απίστευτο και πολλοί ελπίζουν πως τελικά δεν θα γίνει τίποτα.
Μακάρι…
Έχω ωστόσο ένα ερώτημα: Ποιος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός και ποιοι ιδιωτικοί ραδιοσταθμοί θα ωφεληθούν από τις καταργήσεις;
Ποιοι θα καταπιούν τις διαφημίσεις των κρατικών που θα καταργηθούν και ποιοι άλλοι θα τις διοχετεύσουν στις διαδικτυακές τους εκδόσεις και αναρτήσεις και μάλιστα τσεπώνοντας επιπλέον και το αγγελιόσημο που εκεί δεν ισχύει και πληρώνοντας το προσωπικό τους με πενταροδεκάρες;
Ερώτημα καίριο που περιμένει απάντηση άμεση κ. Μόσιαλε.
Και μια που μιλάμε για τον αρμόδιο υπουργό έχω να του πω μόνο δύο λόγια:
1) Η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση πρόσφερε και προσφέρει εθνικό έργο παρά τα κάποια λάθη της. Είναι η ίδια η Ελλάδα και δεν θα την αφήσουμε να πεθάνει!
2) Μην γίνετε κ. Μόσιαλε "δήμιος", "ακρωτηριαστής" της ελληνικής ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης. Δεν θα σας το συγχωρήσει αυτό ποτέ ο λαός μας που δεν ξεχνά…
Η ΕΡΤ αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και αν κάποιοι κακοί διοικητικοί λειτουργοί της που το κράτος είχε διορίσει, κατά καιρούς, της προκάλεσαν ασθένειες και άλλα δεινά, τους ασθενείς κύριε Μόσιαλε τους θεραπεύουν, δεν τους εκτελούν!
Εμείς θα συνεχίσουμε να δείχνουμε τον τρόπο της θεραπείας και να πολεμάμε όμως σκληρά κάθε πρόθεση και προσπάθεια θανάτωσης της κρατικής μας ραδιοτηλεόρασης.
Τέλος, κάτω τα χέρια και από Α.Π.Ε. και Μ.Π.Ε.

e-mail: gtsioun@otenet.gr, gtsiounis@yahoo.gr, gtsioun@gmail.com, www.gtsiounis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: