Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Επιστολή Σκούρτη για το οικόπεδο των Φυλακών


Ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Σκούρτης απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαιωάννου, με την οποία του ζητά να αποσαφηνίσει την θέση του σχετικά με το οικόπεδο για την ανέγερση νέων φυλακών στην Κέρκυρα και παράλληλα ζητά να υλοποιηθεί η απόφαση του ΤΑΧΔΙΚ για την αγορά του οικοπέδου. Ακολουθεί η επιστολή.

"Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Είμαι αναγκασμένος να επανέλθω σχετικά με την αγορά οικοπέδου για την ανέγερση νέου σωφρονιστικού καταστήματος στην Κέρκυρα, προκειμένου να αποσαφηνίσετε τις προθέσεις.
Πριν από δύο μήνες περίπου, με έγγραφο το οποίο μας αποστείλατε, μας ζητούσατε να σας ενημερώσουμε αν υπάρχει δημόσιο ή δημοτικό οικόπεδο, το οποίο να συγκεντρώνει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανέγερση  νέων φυλακών.
Σας κάναμε γνωστό ότι, μετά από έρευνες που έχουν διεξάγει όλες οι διοικήσεις της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, δεν βρέθηκε δημόσιο ή δημοτικό οικόπεδο και γι' αυτό τον λόγο επελέγη ο διαγωνισμός για την αγορά του κατάλληλου οικοπέδου.
Γι' αυτό τον λόγο, η διοίκηση του ΤΑΧΔΙΚ τον Ιούνιο του 2009 ενέγραψε πίστωση 1.050.000 ευρώ για την αγορά του οικοπέδου και στη συνέχεια με νέα απόφαση της τον Σεπτέμβριο του 2009 αποφάσισε την διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις 24 Νοεμβρίου του 2009. Ο Διαγωνισμός όμως αυτός ουδέποτε πραγματοποιήθηκε με ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το περιφερειακό μας συμβούλιο κατά την συνεδρίαση του στις 28 Μαΐου του 2011 εξέδωσε ψήφισμα, το οποίο σας επισυνάπτω, ζητώντας την υλοποίηση των αποφάσεων του ΤΑΧΔΙΚ και την πραγματοποίηση διαγωνισμού για την αγορά οικοπέδου, ώστε να ανεγερθεί νέο σωφρονιστικό κατάστημα στην Κέρκυρα.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το υπάρχον σωφρονιστικό κατάστημα, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί "κολαστήριο" είναι κατασκευασμένο τον 19ο αιώνα και οι συνθήκες διαβίωσης των εγκλείστων δεν συνάδουν με ένα σύγχρονο κράτος το οποίο σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Επίσης είναι γνωστό σε εσάς, ότι, αν κάποια στιγμή εάν αποφασισθεί το κλείσιμο των Φυλακών, αυτό θα αποτελέσει συντριπτικό πλήγμα τόσο για το νομικό κόσμο, όσο και για την τοπική οικονομία.
Κύριε Υπουργέ,
Επιθυμώ όπως εξετάσετε με ευνοϊκή προδιάθεση το δίκαιο αίτημα μας, για την αγορά οικοπέδου και στη συνέχεια για την ανέγερση νέων Φυλακών στην Κέρκυρα.
Έτσι θα ικανοποιηθεί και το διαχρονικό παγκερκυραικό αίτημα για την μετατροπή των σημερινών Φυλακών, σε μουσείο Εθνικής Συμφιλίωσης, αφού είναι γνωστό ότι, σε δύσκολες για την χώρα μας εποχές, ήταν έγκλειστοι πολλές πολιτικές προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: