Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Μήνυμα προς το ΥΠΠΟ: Ξεχάσατε τα κτήρια του Μον Ρεπό

Το περασμένο Σάββατο  πραγματοποιήθηκε το 1ο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Θετικών Επιστημών και Εφαρμογών (ΕΙΘΕ) στο Παλαιό Δημαρχείο (San Giacomo).
Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος: Ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Σωτήρης Μικάλεφ, ο Πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής  κ. Σίμος Σιμόπουλος, ο Νομάρχης Κέρκυρας κ. Στέφανος Πουλημένος, ο Εκπρόσωπος  της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Παγκράτης, ο Καθηγητής ΕΜΠ κ. Γιώργος Ζουπάνος, ο  Εκπρόσωπος της ΣΕΜΦΕ, Επικ. Καθηγητής κ. Νικόλαος  Ήργες. Δεν μπόρεσε να παρευρεθεί ο  Αντιπρόεδρος και Προεδρεύων του Δ.Σ. ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", Δρ. Κωνσταντίνος Δ. Σπυρόπουλος.
Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Σ. Μικάλεφ και κλήθηκαν να παρουσιάσουν  τεχνικά θέματα υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.
Έγινε ενημέρωση για την πορεία του ΕΙΘΕ (διοικητικά στοιχεία, επιστημονικές δραστηριότητες, νέα ιδρυματικά μέλη κτλ.). Η συζήτηση εστιάστηκε στην αναγκαιότητα της στέγασης του ΕΙΘΕ στο Mon Repos.
Ένα σύντομο ιστορικό σε σχέση με τα κτήρια που Mon Repos που θα στεγάσουν το ΕΙΘΕ έχει ως εξής:
 Με την 5-24/95 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκυραίων παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού  (ΥΠΠΟ) η χρήση του ανακτόρου "Mon Repos"  για πενήντα χρόνια προκειμένου αυτό να μετασκευαστεί σε σύγχρονο Μουσείο.
Στη συνέχεια με την υπ' αριθμ. 19-195/95 απόφαση παραχωρήθηκαν τέσσερα ακόμα κτήρια με τους ίδιους όρους της πρώτης παραχώρησης. Τα κτήρια αυτά είναι τα: "Τίτο", "Στρατώνων", "Στάβλων Ιταλών" και "Γκαράζ".
 Έκτοτε έχουν περάσει 15 χρόνια και το ΥΠΠΟ έχει αποκαταστήσεις μόνο το ανάκτορο, που χρησιμοποιείται ως Μουσείο, καθώς και το κτήριο "Τίτο", που χρησιμοποιείται όμως ως αποθήκη της Η' ΕΠΚΑ σε αντίθεση με τους όρους παραχώρησης. Τα υπόλοιπα κτήρια παραμένουν εγκαταλελειμμένα και καταρρέουν.
 Με επανειλημμένα διαβήματα προς το ΥΠΠΟ, ο Δήμος Κερκυραίων ζητούσε την επιστροφή των κτηρίων αυτών, προκειμένου να τα αποκαταστήσει και να στεγάσει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Θετικών Επιστημών και Εφαρμογών (ΕΙΘΕ) χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν τα σχέδια για την ανακαίνιση των παραπάνω κτηρίων του Mon Repos και η δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ.
 Το ΔΣ του ΕΙΘΕ αποφάσισε ομόφωνα ότι η επιστροφή των κτηρίων που παραχωρήθηκαν στο ΥΠΠΟ με την 19-195/95 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κερκυραίων, είναι απόλυτα αναγκαία προκειμένου να στεγάσει το ΕΙΘΕ.  Επίσης ζητάει ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κερκυραίων να κινήσει τις διαδικασίες για την καταγγελία της σύμβασης παραχώρησης, ώστε να επιστραφούν τα κτήρια στο Δήμο για τη χρήση του από το ΕΙΘΕ και να ενταχθούν σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Εκλεισε το κεφάλαιο για αυξήσεις του ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις

Κατηγορηματικά διέψευσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά "δεν θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ και αναζητούμε άλλους τρόπους αύξησης των εσόδων".
Ωστόσο, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη Τρίτη, από την Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει πως "η κυβέρνηση εξετάζει την επιλεκτική μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή 11% στο 23%". Και είχε συμπληρώσει πως μαζική μετάταξη βασικών προϊόντων από το 11%, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, στο 23% θα ήταν καταστροφική για την ελληνική οικονομία".
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών που εκλήθησαν να σχολιάσουν την παρέμβαση του πρωθυπουργού, που απέχει από αυτή του Γ. Παπακωνσταντίνου, τόνιζαν πως παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου και πως αυτό που εννοούσε ο πρωθυπουργός είναι πως δεν πρόκειται να υπάρξει μαζική μετάταξη προϊόντων από το 11% στο 23%. Δηλώσεις για το ίδιο θέμα έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο οποίος σημείωσε ότι "δεν είναι στις προθέσεις μας να αυξήσουμε τον ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα".
Το θέμα παραμένει ανοικτό και όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, δεδομένου ότι στις 4 Οκτωβρίου το υπουργείο Οικονομικών, με τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, θα πρέπει να ανακοινώσει και την ισοδύναμη λύση για την εξεύρεση του ενός δισ. ευρώ που απαιτείται για το 2011. Η υστέρηση μάλιστα των εσόδων για το 2010, καθιστά την εξεύρεση μίας λύσης, η οποία, εκτός από ισοδύναμης, θα είναι και αξιόπιστη.

ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΟ ΣΕΤΕ
Ο ΣΕΤΕ σημειώνει ότι η μείωση των τουριστικών εισπράξεων κατά 9% στο διάστημα Ιανουάριος - Ιούλιος 2010, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 είναι χαρακτηριστική της μειωμένης τιμολογιακής ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος για την παρούσα χρονική περίοδο. Κατά συνέπεια, η οποιαδήποτε αύξηση θα ήταν καταστροφική για την τουριστική οικονομία με άμεσες συνέπειες την περαιτέρω μείωση των εσόδων και αύξηση της ανεργίας.
"Η επιδίωξη της Κυβέρνησης για διεύρυνση της φορολογικής βάσης παράλληλα με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι σαφέστατα προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιπλέον, το ενδεχόμενο της μείωσης φόρων σε ορισμένους κλάδους με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων είναι η απόλυτα σωστή κατεύθυνση και ο τουρισμός πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή.
Η τουριστική ζήτηση είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στις τιμολογιακές μεταβολές. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η όποια μείωση των φόρων επιφέρει ποσοστιαία μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων από την πρόσθετη ζήτηση που δημιουργείται.
Να σημειωθεί επίσης ότι οι ανταγωνιστές του ελληνικού τουρισμού είχαν και έχουν πολύ χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ (Ισπανία 8%, Πορτογαλία 5%, Κύπρος 5%, Μάλτα 5%, Γαλλία 5,5%).
Aρα, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής θεωρούμε ότι η μείωση των φόρων στον τουριστικό τομέα (ως τομέα μεταξύ άλλων και άμεσης ανταποδοτικότητας) πρέπει να έχει προτεραιότητα".

Μήνυμα προέδρου, κ. Κωνσταντίνου Μπρεντάνου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού

Η σπουδαιότητα του Τουρισμού και η συνεισφορά του στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική, αειφόρο ανάπτυξη, την παραγωγική δραστηριότητα και την ενότητα των λαών αναδεικνύεται με την καθιέρωση της 27ης Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.
Η φετινή 31η επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού έχει θέμα "Τουρισμός και Βιοποικιλότητα", ένα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο, το οποίο συνδέεται με την ανακήρυξη του 2010 ως Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας.
Είναι σαφής η στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ της βιοποικιλότητας και του τουρισμού, καθώς περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
Η βιοποικιλότητα, επομένως, αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγάλα, ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της τουριστικής βιομηχανίας.
Ωστόσο, σήμερα παρατηρείται μείωση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη, γεγονός που οφείλεται σε μια σειρά από αιτίες όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, η καταστροφή των δασών, η μόλυνση των υδάτων, κ.ά..
Το "κλειδί" στη σωτηρία της βιοποικιλότητας είναι ο αειφόρος τουρισμός. Δεν έχουμε, λοιπόν, παρά να δώσουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού που διατηρεί την πολύτιμη ισορροπία μεταξύ των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικό-πολιτιστικών πτυχών της τουριστικής δραστηριότητας.
Άλλωστε, στην περίπτωση της χώρας μας θα μπορούσε να αναδειχθεί σε  κορυφαία επιλογή ή καλύτερα σε μονόδρομο, δεδομένης της μοναδικής φυσικής κληρονομιάς που διαθέτει και που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων τουριστικών προορισμών.
Ένα μεγάλο "συν" το οποίο θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από την πρωτόγνωρη, οικονομική κρίση και τον ελληνικό τουρισμό από τη βαθιά ύφεση, στην οποία σήμερα βρίσκεται.
Ο Τουρισμός αποτέλεσε και συνεχίζει την κυριότερη αναπτυξιακή διέξοδο της χώρας. Το "κλειδί" της πόρτας που θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Όμως ποτέ μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπίστηκε ανάλογα. Αντίθετα, ολοένα απαξιώνεται.
Η απαξίωσή του δε αποδεικνύεται με τον πλέον εύγλωττο τρόπο από την κατάργηση αυτόνομου υπουργείου Τουρισμού και την ένταξή του τομέα του τουρισμού σε ένα υπουργείο με πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων, από τις διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ και την παντελή έλλειψη ενεργειών διαφήμισης και προβολής.
Η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε.) καλεί την πολιτεία, έστω και τώρα την ύστατη ώρα, να επανεξετάσει το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται "Ελληνικός Τουρισμός". Αύριο θα είναι πολύ αργά…

Οδηγία στις Εφορίες: Μαζέψτε λεφτά

Φορο-ελεγκτικό και εισπρακτικό συναγερμό σήμανε το υπουργείο Οικονομικών για να προλάβει μέχρι το τέλος του έτους να καλύψει τη μαύρη τρύπα των εσόδων του προϋπολογισμού.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κινητοποιεί για το επόμενο δίμηνο το σύνολο του ελεγκτικού μηχανισμού απαιτώντας από εφορίες και ελεγκτικά κέντρα να ασχοληθούν αποκλειστικά με τη διενέργεια προσωρινών ελέγχων ΦΠΑ που θα αφορούν φορολογικές περιόδους από τη 1.1.2010 και μετά, ενώ παράλληλα ζητάει άμεσο καταλογισμό προστίμων για εκθέσεις ελέγχων του ΣΔΟΕ που εκκρεμούν στις εφορίες.
Στο στόχαστρο των φοροελεγκτών μπαίνουν οι 65.000 επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει από τις αρχές του έτους περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
Oσοι "ξέχασαν" να αποδώσουν στο Δημόσιο τον ΦΠΑ θα καλούνται τηλεφωνικά για να προσέλθουν εντός 5 ημερών στην Εφορία προκειμένου να υποβάλουν τις δηλώσεις και να καταβάλουν τον φόρο. Για όσους δεν προσέλθουν εντός της προθεσμίας θα εκδίδεται άμεσα εντολή προσωρινού ελέγχου.
Παράλληλα με τα τηλεφωνήματα των εφοριακών, οι επιχειρηματίες θα δεχθούν και άτυπες προσκλήσεις υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ από τη ΓΓΠΣ, ενώ οι καταστάσεις θα σταλούν και στα ελεγκτικά κέντρα για να αναλάβουν τις επιχειρήσεις αρμοδιότητάς τους. Πέραν της μη υποβολής δηλώσεων, θα υπάρξει ενδελεχής έλεγχος και για ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ.
Με εγκύκλιό του, το υπουργείο Οικονομικών απαιτεί από κάθε υπάλληλο εφορίας και ελεγκτικού κέντρου να διενεργεί και να ολοκληρώνει τουλάχιστον δύο ελέγχους την ημέρα αν πρόκειται για βιβλία Α' και Β' κατηγορίας και τουλάχιστον έναν έλεγχο την ημέρα αν πρόκειται για βιβλία Γ' κατηγορίας.
Ονόματα ελεγκτών
Οι ελεγκτές θα ελέγχονται αναφορικά με την αποτελεσματικότητά τους από ειδική εφαρμογή που έχει δημιουργήσει η ΓΓΠΣ, ενώ με ευθύνη των προϊσταμένων των εφοριών μέσα σε τρεις μέρες από την αποστολή της εγκυκλίου θα πρέπει να δημιουργηθούν ειδικά αρχεία στη Διεύθυνση Ελέγχου με τα ονόματα των ελεγκτών που θα "τρέξουν" τους προσωρινούς ελέγχους ΦΠΑ.
Με την ίδια εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών ζητάει επιτάχυνση των διαδικασιών επιβολής προστίμων για τις υποθέσεις ελέγχων του ΣΔΟΕ και της πρώην ΥΠΕΕ.
Ακόμη, οι εφορίες όλης της χώρας καλούνται μέσα σε δέκα μέρες να υποβάλουν στις οικονομικές επιθεωρήσεις καταστάσεις στις οποίες θα αναφέρονται οι εκθέσεις ελέγχων που εκκρεμούσαν στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και στις 31 Αυγούστου 2010.
Εφόσον εκκρεμούν στις εφορίες εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ, της πρώην ΥΠΕΕ, των πρώην ειδικών συνεργείων ελέγχου και των ίδιων των εφοριών θα πρέπει μέσα σε πέντε μέρες από τη λήψη της εγκυκλίου να κοινοποιηθούν οι καταλογιστικές πράξεις ώστε να επιταχυνθεί η είσπραξη των προστίμων.

Πολύ μικρή η συμμετοχή για διαφάνεια στις προεκλογικές δαπάνες

Πρωτοφανή απροθυμία έδειξε η συντριπτική πλειοψηφία τωνυποψηφίων των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου να συμπεριλάβει όλες τις εκλογικές δαπάνες και τα έσοδα που προέκυψαν από την έναρξη της εκλογικής περιόδου.
Παρόλο την υπουργική απόφαση στο πλαίσιο του νόμου 3870/2010 που υποχρεώνει όλους τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους να προβούν στη εν λόγω ενέργεια,μόλις 27συνδυασμοί κι ένας υποψήφιος των περιφερειακών εκλογών έδειξαν συνέπεια,λαμβάνοντας τον κωδικό που επιτρέπει την καταχώρηση των εσόδων και των δαπανών τους.
Ως εκτούτου το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει πολύ σοβαρά την περίπτωση να δώσει δυνατότητα παράτασης για την εγγραφή στην διαδικτυακή ιστοσελίδα του.
Σ αυτό το σημέιο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η μη συμμόρφωση στη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση και επομένως η παραβίαση της,μπορεί να επισύρει σύμφωνα με το νόμο ακόμα και την έκπτωση από το αξίωμα τους.
Άμεση ανταπόκριση στη λήψη κωδικού και κατ' επέκταση στη καταχώριση των εκλογικών δαπανών κι εσόδων έδειξαν οι Ν. Κακλαμάνης και  Γ. Καμίνης που είναι υποψήφιοι δήμαρχοιστο Δήμο Αθηναίων, ο  Γ. Μπουτάρης υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης κι ο  Κ. Παπαϊορδανίδης,υποψήφιος περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ στη Δυτική Μακεδονία.

Πολλά τα κενά των δασκάλων σε σχολεία

Τα προβλήματα στα σχολεία με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς συζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κέρκυρας.
Με ομόφωνη απόφαση, το Δ.Σ. του Συλλόγου ανακοινώνει προς τα μέλη του τα εξής:
"Μετά το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς βρισκόμαστε εμπρός σε μια νέα, πρωτοφανή πραγματικότητα για την ελληνική κοινωνία και ειδικότερα για τη Δημόσια Εκπαίδευση, όπου κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της επιτήρησης από την τρόικα, η κυβέρνηση ακολουθώντας πιστά  τις επιταγές των εντολοδόχων της, υλοποιώντας το Μνημόνιο σε βάρος των εργαζόμενων, έρχεται να περικόψει τις ήδη πενιχρές δαπάνες στη Δημόσια Παιδεία, να αλλοιώσει το χαρακτήρα κοινωνικών, εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.
Το Δ. Σ., του Συλλόγου μας καταγγέλλει:
Την υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων και την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τη μεταφορά των μαθητών καθώς επίσης και με την μη κάλυψη των κενών των εκπαιδευτικών στα σχολεία του νομού μας, παρά τον περίφημο "σχεδιασμό και προγραμματισμό" που διατυμπανίζει  ότι έκανε στο Υπουργείο Παιδείας η Υπουργός. Η πραγματικότητα όμως τη διαψεύδει.
Δυστυχώς, ενώ βρισκόμαστε στα τέλη του Σεπτέμβρη, ακόμα υπάρχουν αρκετές τάξεις χωρίς δασκάλους. Οι προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στα ολοήμερα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, με αποτέλεσμα αυτά να υπολειτουργούν.
Τα τμήματα ένταξης λειτουργούν με υπεράριθμους μαθητές, με συνέπεια να μην στηρίζονται αποτελεσματικά οι μαθητές με προβλήματα και να διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία των σχολείων.
Επιπλέον για πρώτη χρονιά φέτος έγιναν δραστικές περικοπές στα δρομολόγια, λόγω μείωσης των κονδυλίων για τη μεταφορά μαθητών από και προς τα σχολεία.
Επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες μεταφοράς των μαθητών, οι οποίοι είτε στοιβάζονται όρθιοι με κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού, είτε αφήνονται στη μέση της διαδρομής περιμένοντας να τελειώσει άλλο δρομολόγιο και μετά να επαναεπιβιβαστούν, είτε δεν υπάρχει καθόλου δρομολόγιο από την περιοχή τους προς το σχολείο τους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι γονείς τους με την καθημερινή τους μεταφορά.
Οι μαθητές μικρών τάξεων αναγκάζονται να ξεκινούν πολύ νωρίς το πρωί και να επιστρέφουν μετά τις δύο το μεσημέρι, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική και σωματική τους υγεία.
Η παραμονή των μαθητών στο προαύλιο χώρο των σχολείων μετά τη λήξη των μαθημάτων έχει ως συνέπεια να επιφορτίζονται οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί,  εκτελώντας και χρέη φύλακα παρανόμως μετά το πέρας του διδακτικού τους ωραρίου.
Καλούμε τους συναδέλφους Διευθυντές των σχολείων να μην αναθέτουν καθήκοντα  στους εκπαιδευτικούς πέραν αυτών που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις.
Καλούμε επίσης τους συναδέλφους να μην αναλαμβάνουν έργο το οποίο δεν εμπίπτει στα καθήκοντά τους”.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ
Ερώτηση για τα προβλήματα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση του Νομόυ έθεσαν στη βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους, Νίκος Μωραΐτης και Γιάννης Γκιόκας.
Αναφέρουν:
“Όπως κάθε φορά έτσι και φέτος, η εκπαιδευτική χρονιά ξεκίνησε και πάλι με σοβαρά προβλήματα!
Εκτός από τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, που ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν τόσο στην α΄ βάθμια όσο και στη β΄ βάθμια του Νομού Κέρκυρας, σοβαρότατα προβλήματα εμφανίζονται στα ζητήματα της μεταφοράς των μαθητών προς και από τις σχολικές μονάδες, λόγω της μείωσης της αντίστοιχης χρηματοδότησης κατά 40% καθώς και της οικονομικής κάλυψης των λειτουργικών αναγκών των σχολικών επιτροπών.
Αποτέλεσμα είναι πολλά σχολεία να μη μπορούν να λειτουργήσουν λόγω αδυναμίας προσέλευσης των μαθητών σ' αυτά, και πολλοί Σύλλογοι Γονέων να διαμαρτύρονται δικαίως έντονα προβαίνοντας σε κινητοποιήσεις.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο Κέρκυρας όπου φοιτούν μαθητές από όλο το Νομό της Κέρκυρας!
 Ο κίνδυνος επίσης η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων στην Κέρκυρα να βρεθεί σε αδυναμία στοιχειώδους λειτουργίας στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όπου θα απαιτηθεί και η αγορά πετρελαίου για τη θέρμανση των σχολείων, και να μεταφερθεί άμεσα με εκβιαστικό τρόπο στους γονείς το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης των σχολείων είναι κάτι παραπάνω από ορατός!
Είναι παραπάνω από προφανές ότι στα πλαίσια της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και της περιστολής των δαπανών για τις κοινωνικές ανάγκες, σήμερα γίνεται προσπάθεια να μεταφερθεί στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών και το βάρος της λειτουργίας των σχολείων!!!
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για την άμεση:
Α. Κάλυψη των απαραίτητων κονδυλίων για τη μεταφορά και του τελευταίου μαθητή στην Κέρκυρα;
Β. Ενίσχυση των σχολικών επιτροπών της Κέρκυρας με τα απαραίτητα χρήματα για θέρμανση και λειτουργικές ανάγκες;
Γ. Κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό με μόνιμους διορισμούς και μοναδική προϋπόθεση το πτυχίου τους;

Ανατροπή δεδομένων

Σε μια δυναμική υπέρβαση των διαφορών που τους χώριζαν προχώρησαν σύμφωνα με πληροφορίες των Κερκυραϊκών Νέων, οι Γιώργος Καλούδης και Μάκης Φόρτες, που αμφότεροι είχαν αποφασίσει την αυτοτελή κάθοδο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου ως επικεφαλής συνδυασμών για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες στην πολύωρη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη Γιώργος Καλούδης και Μάκης Φόρτες κατέληξαν σε μια κοινή συνισταμένη όσον αφορά τις αρχές του συνδυασμού καθώς και το πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας τους όλο το επόμενο διάστημα.
Επικεφαλής του συνδυασμού θα είναι ο Γιώργος Καλούδης ενώ ο Μάκης Φόρτες θα είναι υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Η εξέλιξη αυτή, όπως έλεγαν χθες κύκλοι που γνωρίζουν τα δεδομένα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων δημιουργεί μια νέα δυναμική στο εκλογικό τοπίο καθώς συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις σ΄ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο ενώ φαίνεται να εκφράζει την κυρίαρχη συνιστώσα σε επίπεδο κοινωνίας του κυβερνητικού χώρου δημιουργώντας έτσι τεράστιους πονοκέφαλους για τους επιτελείς της Ιπποκράτους και τα συστήματα εξουσίας που αποφάσισαν χωρίς ουσιαστικές δημοκρατικές διαδικασίες την επιλογή του Ηλία Μπεριάτου για τη θέση του υποψήφιου Περιφερειάρχη υποστηριζόμενου από το ΠΑΣΟΚ.
Κύκλοι του ψηφοδελτίου Καλούδη έλεγαν χθες ότι εξίσου θετικά είναι και τα μηνύματα που έρχονται από τη Ζάκυνθο καθώς και εκεί γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ με ευρύτερο κύρος και κοινωνική υπόσταση, δηλώνουν αποφασισμένα να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο Καλούδη με στόχο και σκοπό τη συγκρότηση μιας περιφερειακής αυτοδιοίκησης ικανής αλλά ταυτόχρονα πολιτικά ανεξάρτητης ώστε να διεκδικήσει αποτελεσματικά για τα ζητήματα των κατοίκων του Ιονίου.
Προσέθεταν μάλιστα ότι τα ονόματα των στελεχών του ψηφοδελτίου από τη Ζάκυνθο που θα ανακοινωθούν ίσως και την επόμενη εβδομάδα, θα επιβεβαιώσουν για τους γνωρίζοντες τα θέματα της Περιφέρειας την δυναμική εξέλιξη του ψηφοδελτίου Καλούδη.

ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Ο ΜΠΕΡΙΑΤΟΣ
Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων και με έκδηλη την ανησυχία σε επίπεδο κόμματος για την δυσκολία και κυρίως την άρνηση γνωστών στελεχών να είναι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο που θα ηγηθεί ο Ηλίας Μπεριάτος, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων θα βρίσκεται από σήμερα στην Κέρκυρα πραγματοποιώντας κύκλους επαφών και συναντήσεων επιχειρώντας ταυτόχρονα να ανατρέψει την εικόνα του διορισμένου από το κομματικό σύστημα εξουσίας και να προβάλει την ιδιότητα του επιστήμονα - τεχνοκράτη που έχει άποψη, όραμα και θέληση για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Ετσι σήμερα το απόγευμα η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ συγκαλεί σε σύσκεψη γνωστά στελέχη του κόμματος που έχουν θεσμικό και κοινωνικό ρόλο, ενώ τις επόμενες ημέρες θα επιχειρηθεί να υπάρξει συμφωνία στο όνομα του υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας. Κύκλοι που γνωρίζουν τα εσωκομματικά δεδομένα του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν χθες ότι η επιλογή αυτού του ονόματος αποτελεί αγκάθι για τον Ηλία Μπεριάτο καθώς αν αρνηθεί τις προτάσεις του γραφείου Γκερέκου που στοχεύουν σε ένα και μόνο πρόσωπο είναι πολύ πιθανόν να χάσει την αμέριστη στήριξη της βουλευτού η οποία προς το παρόν δηλώνει αλληλέγγυα στο πρόσωπό του. Εξίσου όμως δύσκολη θα είναι και η απόφαση αποδοχής καθώς έτσι ο συνδυασμός Μπεριάτου θα ταυτιστεί με ένα στενό σύστημα τοπικής εξουσίας το οποίο έχει χάσει σε αρκετές περιπτώσεις την κοινωνική δυναμική του, ελέγχεται για την αξιοπιστία του και συρρικνώνεται σχεδόν καθημερινά.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΠΥΡΟΥ
Οι πληροφορίες ότι Γιώργος Καλούδης και Μάκης Φόρτες κατέληξαν σε συμφωνία κοινής καθόδου προκάλεσαν συναγερμό και στο ψηφοδέλτιο Σπύρου καθώς είναι γνωστό ότι ο Μάκης Φόρτες είχε δίπλα του από τη στιγμή που ξεκίνησε την πορεία προς τις εκλογές του Νοεμβρίου, γνωστά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας από όλα τα νησιά του Ιονίου τα οποία θα συνεχίσουν να τον ακολουθούν έχοντας και αυτά τις ενστάσεις τους για τις επίσημες επιλογές της Ρηγίλλης.
Η περίπτωση της Ζακύνθου, όπως έλεγε στα Κερκυραϊκά Νέα πρόσωπο που γνωρίζει τα δεδομένα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι χαρακτηριστική. Ετσι, χθες ο Σπύρος Σπύρου σε μια κίνηση τόνωσης του δικού του προφίλ και γενικότερα του συνδυασμού που θα ηγηθεί συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά ο οποίος μάλιστα προχώρησε και σε ανοικτή δήλωση υποστήριξης της υποψηφιότητάς του με θερμά λόγια για την προσωπικότητα του πρώην βουλευτή της Ν.Δ.
Ωστόσο και εδώ το στρατόπεδο Σπύρου έχει αρκετούς πονοκεφάλους με χαρακτηριστική την περίτπωση του υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη αλλά και στελεχών του κόμματος που ενώ η μέχρι σήμερα αυτοδιοικητική τους πορεία δεν συνηγορεί θετικά για την ένταξή τους σε ένα ψηφοδέλτιο που θα δίνει την εικόνα μιας νέας σελίδας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιδιώκουν την ένταξή τους στο συνδυασμό καθιστώντας όμως τελικά τον επικεφαλής του απολογητή του έργου αυτοδιοικητικών αρχών στις οποίες τα συγκεκριμένα στελέχη ήταν επιφανή πρόσωπα.

Συνεχίζεται η έρευνα για τον υπάλληλο του ΣΔΟΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση την οποία διέταξε η Εισαγγελέας της Κέρκυρας εις βάρος του υπαλλήλου του ΣΔΟΕ ο οποίος σύμφωνα με το κατηγορητήριο συνελήφθη να χρηματίζεται από επιχειρηματία των Παξών.
Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της προκαταρκτικής εξέτασης είναι η συλλογή στοιχείων για δύο ακόμη συναδέλφους του συγκεκριμένου υπαλλήλου όπου μετείχαν στο κλιμάκιο που διενεργούσε τους ελέγχους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου δέχτηκε τις διευκρινήσεις της Εισαγγελέως Κέρκυρας για τους λόγους που συνέτρεχαν ώστε ο υπάλληλος του ΣΔΟΕ μετά τη σύλληψή του και τον σχηματισμό του κατηγορητηρίου εις βάρος του να αφεθεί ελεύθερος.

Εισήγηση στο ΣτΕ για έκπτωση του Στέφανου Πουλημένου από το αξίωμα του Νομάρχη

Σε ανακοίνωσή του ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέρκυρας “Το Τεμπλόνι” αναφέρει:
“Να γίνει δεκτή η αίτηση ακυρώσεως των κατοίκων και μελών του, του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέρκυρας Τεμπλονίου της Κέρκυρας εισηγήθηκε κατά τη διάρκεια της δίκη την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010 στο Συμβούλιο Επικρατείας, η εισηγήτρια της υπόθεσης Πάρεδρος κα Κατρά, κρίνοντας ότι η παραμονή του Νομάρχη Κέρκυρας στο αξίωμά του δεν είναι νόμιμη, αφού αυτός κατά τη διάρκεια της θητείας του ασκούσε την επαγγελματική του δραστηριότητα ως εκδότης, ιδιοκτήτης και διευθυντής τοπικής εφημερίδας της Κέρκυρας.
Όπως ανάλυσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Συνταγματολόγος και Δικηγόρος Αθηνών κ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εκπροσώπησε τους κατοίκους, η άσκηση από τον Νομάρχη της εν λόγω επαγγελματικής του δραστηριότητας είναι παράνομη, αφού αντίκειται στις διατάξεις του Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Εάν γίνει δεκτή η ανωτέρω εισήγηση ο Νομάρχης θα κηρυχθεί έκπτωτος από το αξίωμά του. Σημειώνεται ότι θα είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνει ότι πρέπει να κηρυχθεί Νομάρχης έκπτωτος από το αξίωμά του”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στέφανος Πουλημένος απέφυγε να κάνει χθες την οποιαδήποτε δήλωση ενώ κύκλοι του περιβάλλοντός του σημείωσαν ότι ο Νομάρχης έχει τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή της προσφυγής εγκαίρως και με επιχειρήματα.

Μουσείο Μουσικής “Νικόλαος Χαλικόπουλος Μάντζαρος” Ενα νέο απόκτημα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας






Η επέτειος των 170 ετών από την ίδρυση της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας συνέπεσε και με τα εγκαίνια του Μουσείου Μουσικής του ιδρύματος, τα οποία πραγματοποίηθηκαν το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010. Το Μουσείο της Φιλαρμονικής αποτελεί το μοναδικο του είδους στην Ελλάδα και είναι πλέον επισκέιψιμο καθημερινά στο κοινό και στους ερευνητές.
Το Μουσείο επιχειρεί να σκιαγραφήσει την πορεία του Ιδρύματος μέσα στους σχεδόν δύο αιώνες αδιάκοπης δράσης παρουσιάζοντας σημαντικκά τεκμήρια, όπως όργανα, προσωπογραφίες, μαθητολόγια, φωτογραφικό υλικό, παρτιτούρας ηχητικά ντοκουμέντα. Αλλωστε η ΦΕΚ ως μουσικοεκπαιδευτικός και συναυλιακός οργανισμός υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση αρχικά του Νικόλαου Μάντζαρου και στη συνέχεια άλλων σημαντικών συνθετών της Επτανήσου (όπως του Δομένικου Παδοβάνη, του Διονύσιου Ροδοθεάτου και του Δημήτριου Ανδρώνη), εξελίχθηκε σε κεντρική εστία ανάπτυξης της έντεχνης μουσικής στα Επτάνησα και στην Ελλάδα του 19ου αιώνα. Το Μουσείο, επίσης, τιμά και με την ονομασία του τον κορυφαίο Κερκυραίο μουσουργό πρώτο καλλιτεχνικό διευθυντή του ιδρύματος Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο.
Συγκεκριμένα το Μουσείο Μουσικής "Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος" της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας αποτελείται από πέντε θεματικές ενότητες, οι οποίες απεικονίζουν τις δραστηριότητες και την ιστορία του ιδρύματος.
1)Η ίδρυση, η διοίκηση, η οργάνωση: Περιέχει ιστορικά τεκμήρια σχεδιζόμενα με την πρώιμη ιστορική πορεία της Φιλαρμονικής και την οργάνωσή της.
2)Το εκπαιδευτικό έργο: Παρουσιάζει τεκμήρια που αφορούν στις παιδαγωγικές δραστηριότητες του ιδρύματος
3)Οι συναυλίες: Η Φιλαρμονική ως συναυλιακός οργανισμός φωνητικής και ορχηστρικής μουσικής
4)Η μπάντα: Τεκμήρια που αφορούν το ρεπερτόριο και τις δραστηριότητες της μπάντας της Φιλαρμονικής
5)Τα πρόσωπα και τα έργα τους: Σημαντικοί συνθέτες και μουσικοπαιδαγωγοί, οι οποίοι συνδέθηκαν μέσω της παρουσίας και των έργων τους με την ιστορία ιδρύματος, ενώ παράλληλα σημάδεψαν την εξέλιξη της έντεχνης μουσικής στην Ελλάδα του 19ου αιώνα.
Ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου ξεχωρίζουν ιδιαίτερα παρτιτούρες του Νικόλαου Μάντζαρου, του Σπυρίδωνα Σαμαρά, του Παύλου Καρρέρ, του Διονυσίου Ροδοθεάτου και του Αλέξ. Γκρέκ, η συλλογή με μουσικά όργανα εποχής, ενθυμήματα του μαέστρου Σπυρίδωνος Δουκάκη, καθώς και εικαστικά έργα καλλιτεχνών, όπως του Σπυρ. Προσαλένδη, του Αγγελου Γιαλλινά ή του Π. Παυλίδη Μινώτου.
Το Μουσείο Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας βρίσκεται στον πρώτο όροφο του ιστορικού κτιρίου του ιδρύματος (Νικηφόρου Θεοτόκη 10) και είναι επισκέψιμο από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 9.30 μέχρι τις 13.30. Η επίσκεψη ομάδων μαθητών οποιασδήποτε βαθμίδας είναι εφικτή και μάλιστα προετοιμάζονται εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Μουσείου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 26610 39289 (εσωτ. 6) ή στην ιστοσελίδα της Φιλαρμονικής (www.fek.gr).

ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ...

Απάντηση στο άρθρο του Μεταλληνού

Έτσι "μπράβο" κ. Μεταλληνέ, από τη στιγμή που ο κάθε Δημοτικός Νομαρχιακός Σύμβουλος δεν μπήκε στον κόπο (με ποια εξειδίκευση άραγε) να μελετήσει λεπτομερώς την ογκώδη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων "δεν δικαιούται και δια να ομιλεί". Δικαιούται μόνον όποιος ταυτίζεται με τους επενδυτές-καταπατητές προσφέροντας σ' αυτούς καλές υπηρεσίες…
Η "ουσία" λοιπόν δεν είναι η εγκατάσταση ή μη του αιολικού πάρκου, αλλά οι κάποιες μικρές πινελιές για να το κάνουμε ποιο ελκυστικό, μιας που όπως λες, "οι Δημοτικοί και Νομαρχιακοί Σύμβουλοι δεν έχουμε δικαίωμα να αρνηθούμε σε επενδυτή την δραστηριότητα". Άρα τα δίνουμε όλα, τι κι αν ακρωτηριάζουμε την Κέρκυρα, χαρίζοντας περιοχές "φιλέτα" στους ντόπιους και ξένους επενδυτές-καταπατητές, τι κι αν μια περιοχή της Κορακιάνας από έναν υποσταθμό που φιλοξενεί τώρα, μεταβληθεί σε πάρκο υποσταθμών, τι κι αν ο καρκίνος γιγαντωθεί και δεν αφήσει πόδι όρθιο!!!
- Η κοινωνία δια των αντιπροσώπων της, όσο κι αν αυτό ενοχλεί, ψηφίζει ΝΑΙ ή Όχι σ' αυτές τις περιπτώσεις. Και στην περίπτωση του αιολικού πάρκου του Παντοκράτορα,  στη συντριπτική της πλειοψηφία, ψήφισε "ΟΧΙ".
- Βροντερό "ΟΧΙ" λένε και οι γνήσιοι οικολογικά ευαισθητοποιημένοι ενεργοί πολίτες,  ενώ πέφτούν εδώ και τώρα κάποιες οικολογικές  μάσκες και κάποιοι βαρύγδουποι τίτλοι συλλόγων "προστασίας" περιβάλλοντος λειτουργούν πλέον παραπλανητικά…  
Σπύρος Σαλβάνος
www.antinioti.com

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ           Άγιος Ματθαίος 21/09/2010
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ            Αριθ. Πρωτ. 160
ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΜΕΛΙΤΕΙΕΩΝ
Ταχ. Δ/νση: Άγιος Ματθαίος Κέρκυρας
Τ.Κ. 49084
Τηλέφωνο - Φαξ: 26610-75104
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθμ. ΣΜΕ  1/2010 
για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΤΟ ΝΠΔΔ 
"ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΜΕΛΙΤΕΙΕΩΝ"  Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ολόκληρη η προκήρυξη δημοσιεύεται στα ΚΝ φύλλο Σαββάτου 25/9/2010

Πρόγραμμα ΗΡΩΝ 2

“Εκπαίδευση ενηλίκων στις νέες τεχνολογίες”

Νέα τμήματα θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο 2010 και θα συνεχίσουν καθόλη την διάρκεια του σχολικού έτους.
Το πρόγραμμα αφορά και άτομα με ειδικές ανάγκες. Αιτήσεις μπορούν  να προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι στα κατά τόπους ΚΕΠ, στα σχολεία και στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας (Μάμαλοι Αλεπού).
Πληροφορίες 26610 48877

Εκτός ΕΣΥ επίορκοι γιατροί

Εκτός καθηκόντων θα τίθενται -με συνοπτικές διαδικασίες- οι επίορκοι νοσοκομειακοί γιατροί.
Οι ορθοπεδικοί χειρουργοί του ΚΑΤ που εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τα υλικά δεν θα χειρουργούν για τρεις μήνες. Ανάλογη ποινή θα επιβάλλεται και σε όσους υπερβάλλουν στη συνταγογράφηση, ακόμη κι αν δεν έχει υπάρξει καταδικαστική απόφαση.
Τα παραπάνω ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας απευθυνόμενος προς τους διοικητές των νοσοκομείων της Αττικής. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας και ήταν, για πρώτη φορά, ανοικτή.
 Ανοιχτή σύσκεψη συγκάλεσε για πρώτη φορά προχθές ο υπουργός Υγείας Ανδρ. Λοβέρδος με τους διοικητές των νοσοκομείων της Αττικής. Οι αποκαλύψεις για τη σπατάλη στα νοσηλευτικά ιδρύματα από τα πιράνχας της Υγείας προκαλούν σοκ
Απευθυνόμενος προς τον διοικητή του ΚΑΤ, κ. Βαγγέλη Παπαφράγκα, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος ρώτησε τι έχει γίνει με τους ορθοπεδικούς οι οποίοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο "De Puy". Ο διοικητής απάντησε ότι δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια, καθώς δεν έχει ενημερωθεί επίσημα: "Από τη στιγμή που επεμβαίνει ο εισαγγελέας ή υπάρχουν ακόμη και υπόνοιες για κάποιο γιατρό, ο διοικητής του νοσοκομείου θα τον κρατά τρεις μήνες εκτός χειρουργείων", τόνισε ο υπουργός, για να σημειώσει: "Ο γιατρός μπορεί να προσφύγει κατά της απόφασης και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του όπως κάθε Ελληνας πολίτης, αλλά στο μεταξύ θα βρίσκεται τρεις μήνες εκτός".
Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε στους διοικητές ότι, από τον Οκτώβριο και μετά, η επιτήρηση της τρόικας θα αφορά την Υγεία και πως δεν έχουμε ως χώρα άλλα περιθώρια. Ορισμένες διοικήσεις -είπε- βρίσκονται σε καλό δρόμο και άλλες χρειάζονται να επιταχύνουν. Διοικητές νοσοκομείων παραδέχτηκαν ότι υπάρχει μεγάλη σπατάλη, κυρίως στη φαρμακευτική δαπάνη και στα υλικά, λέγοντας ότι μπορούν να εξοικονομήσουν πόρους.

Δικαιοδοσία
Ο διοικητής του νοσοκομείου "Αττικόν", κ. Ηλίας Λαμπίρης, χαρακτήρισε το ίδρυμα που διοικεί ως το "προβληματικότερο νοσοκομείο", λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "το προσωπικό δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν". Οι γιατροί του -είπε- ανήκουν στο πανεπιστήμιο και ο ίδιος δεν έχει δικαιοδοσία.
Για σημαντικές σπατάλες στον τομέα του φαρμάκου και σε εξετάσεις μίλησε ο διοικητής του "Σωτηρία", κ. Γιάννης Στεφάνου. Το "Σωτηρία" - είπε - έχει δυναμικότητα 700 κλινών, αλλά διαθέτει έναν απαρχαιωμένο τομογράφο, με αποτέλεσμα να πληρώνει ετησίως 250.000 ευρώ για αξονικές τομογραφίες στον ιδιωτικό τομέα.
Ο γ. γ. του υπουργείου, κ. Νίκος Πολύζος, κάλεσε τους διοικητές να καλύψουν πλήρως το πλάνο των υποχρεώσεών τους: Να προχωρήσουν τους διαγωνισμούς για προμήθειες έως την 1η Οκτωβρίου. Να πληρώσουν τα 250 εκατ. που οφείλουν στους προμηθευτές για το 2005 - 2006. Να εξοφλήσουν τα εντάλματα του 2007-2009 και να διεκπεραιώσουν τις απαιτήσεις του πρώτου επταμήνου προς τα Ταμεία. Να προχωρήσουν με την ολοήμερη λειτουργία, να συντάξουν τους προϋπολογισμούς, να προχωρήσουν τη μηχανοργάνωση και να ολοκληρώσουν τις προσλήψεις.

Eισήγηση Λοβέρδου Αξιοποίηση της περιουσίας
"Αναπτυξιακή ευκαιρία για το ΕΣΥ" χαρακτηρίζει ο υπουργός Υγείας την περιουσία των νοσοκομείων. Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος πρότεινε χθες να ανατεθεί η αξιοποίησή τους σε τράπεζες, χωρίς να αφαιρεθεί η κυριότητα των ακινήτων από τα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Η τοποθέτηση του υπουργού προήλθε έπειτα από την τοποθέτηση του διοικητή του "Σωτηρία", κ. Γιάννη Στεφάνου, ο οποίος είπε ότι το νοσοκομείο διαθέτει περισσότερα από 60 διαμερίσματα και περιουσία αξίας 80 εκατ. ευρώ (χωρίς το οικόπεδο στο οποίο στεγάζεται). Στον αντίποδα, στο νοσοκομείο "Αγία Βαρβάρα" οι θάλαμοι καταρρέουν.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Πιο γρήγορα φέτος οι ενισχύσεις των αγροτών

Στις 16 Οκτωβρίου οι Ελληνες αγρότες θα εισπράξουν τις άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις ύψους 1,25 δισ. ευρώ, σύμφωνα με απόφαση της Κομισιόν.
Το ποσό αντιστοιχεί στο 50% του συνολικού που τους αναλογεί, ενώ την 1η Δεκεμβρίου θα εισπράξουν το 80% περίπου του υπόλοιπου 50% που τους απομένει και η ολοκληρωτική εξόφληση θα γίνει γύρω στα τέλη του τρέχοντος με τις αρχές του επόμενου έτους.
Η Κομισιόν αποφάσισε χθες να επιτρέψει σε 10 κοινοτικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να καταβάλουν κατά ενάμιση μήνα γρηγορότερα τις άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις που δικαιούνται οι αγρότες τους, για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στα οικονομικά τους η χρηματοπιστωτική κρίση και οι ασταθείς κλιματολογικές συνθήκες που έχουν βλάψει τις καλλιέργειές τους.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής της Κομισιόν, της αρμόδιας για τις άμεσες ενισχύσεις, θα καταβληθεί από τις 16 Οκτωβρίου το 50% των αμέσων ενισχύσεων αντί της 1ης Δεκεμβρίου που είχε προγραμματισθεί αρχικά η καταβολή τους.

Ελεγχος
Η Κομισιόν διευκρινίζει πάντως στη σχετική ανακοίνωσή της ότι θα πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε πριν από την καταβολή της κάθε ενίσχυσης ο σχετικός έλεγχος για το αν συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για να εισπράξει ο κάθε αγρότης το ποσό που δικαιούται.
Η Κομισιόν βασίζει αυτή την απόφασή της "στην χρηματοπιστωτική κρίση και τη μείωση των αγροτικών εισοδημάτων εξαιτίας της", καθώς και "στις πιο αυστηρές πλέον προϋποθέσεις που ισχύουν για τη δανειοδότηση των αγροτών", όπως και "στις άστατες κλιματολογικές συνθήκες και στις απότομες διακυμάνσεις στις τιμές διαφόρων αγροτικών προϊόντων".
Οι χώρες των οποίων οι αγρότες θα επωφεληθούν από αυτό το έκτακτο μέτρο είναι, εκτός της Ελλάδας, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Ισπανία.

Εντείνεται το κλίμα ανησυχίας στην αγορά

Από τους δυσκολότερους της τελευταίας 20ετίας θα είναι ο φετινός χειμώνας με περισσότερα "λουκέτα" στις επιχειρήσεις και έκρηξη ανεργίας, εκτιμά ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης.
Ο κ. Κορκίδης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της ΕΣΕΕ, με αφορμή την ημέρα του ελληνικού εμπορίου, βασίστηκε για την εκτίμησή του στα βασικά χαρακτηριστικά του οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο πρόκειται να δραστηριοποιηθούν οι ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις στο επόμενο εξάμηνο.
Κι αυτά είναι η περαιτέρω μείωση του εισοδήματος και των θέσεων εργασίας, η αύξηση καθυστερημένων δανείων από 22 δισ. σε 28 δισ. μέχρι το τέλος του έτους. Εξάλλου, όπως είπε, "αναμένεται το 2011 να είναι η δυσκολότερη χρονιά της κρίσης, αφού θα αποτυπωθούν όλες οι επιπτώσεις των μέτρων και των περικοπών".
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επίσης εκτιμά ότι δεν θα υπάρχει ρευστότητα στην αγορά, ενώ προβλέπει αξιοποίηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις Τράπεζες.
- Κατά τον ίδιο, οι επιχειρηματίες θα συνεχίσουν να μην μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, παρά τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις. Με δεδομένη την απουσία ρευστότητας, σημείωσε, θα καταγραφεί περαιτέρω μείωση κύκλου εργασιών επιχειρήσεων και αύξηση του ρυθμού των "λουκέτων" και πτωχεύσεων των επιχειρήσεων.

Βαθιά συγκίνηση στη Ρωσία για το λείψανο της δεξιάς χείρας του Αγίου

Με συμμετοχή πλήθους λαού συνεχίζεται στη Ρωσία το προσκύνημα του λειψάνου της δεξιάς χειρός του Αγίου Σπυρίδωνος, το οποίο μετέφερε στην Μόσχα, κατόπιν προσκλήσεως του Πατριάρχου Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος. Το προσκύνημα συνεχίζεται. Μετά το Ναό του Σωτήρος, το χέρι του Αγίου μετέβη στο Ναό της Αναλήψεως στην Μόσχα και τώρα βρίσκεται στην Μονή του Αγίου Δανιήλ.
Σε συνέντευξή του προς το ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως "Ο Άγιος Σπυρίδων", 91,1 FM, ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος, μίλησε στην εκπομπή "Ματιές στα Γεγονότα" και μετέφερε το κλίμα του προσκυνήματος. Παραθέτουμε απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα της συνέντευξης:
"Είναι γεγονός ότι οι αδελφοί μας ομόδοξοι Ρώσοι, ορθόδοξοι χριστιανοί, με περισσή ευλάβεια προσκυνούν τον Άγιο. Αυτό το ζήσαμε από την πρώτη στιγμή και την πρώτη φορά που είχαμε έρθει το 2007. Αυτό το ζούμε και τώρα με την παρουσία αυτών των ανθρώπων που δίπλα στον Άγιο μας περιμένουν ουρές, προσκυνούν με ευλάβεια και διηγούνται θαύματα στη ζωή τους από τον Άγιό μας. Αυτό μας δίνει κι εμάς και την χαρά αλλά και την πεποίθηση ότι ο Άγιός μας βρίσκεται παντού. Είναι οικουμενικός άγιος, τρέχει σε όλους τους ανθρώπους, όπου κι αν τον αναζητήσουν, κι αυτό ιδιαίτερα με χαροποιεί εμένα ως Επίσκοπο της τοπικής μας Εκκλησίας που διακονούμε τον Άγιό μας.
Διαπιστώνουμε ότι εδώ, στην Μόσχα, αλλά και σε όλη τη Ρωσία, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι πνευματικοί, άνθρωποι που αγαπούν τον Θεό. Οι ίδιοι μάλιστα μιλούν για την ιστορία των ημερών της Σοβιετικής Ένωσης και λένε πάντοτε: "στις ημέρες των σοβιετικών". Αυτό το λένε χωρίς καν να θέλουν να υπήρχε αυτή η παρένθεση στη ζωή της Ρωσίας, στη ζωή αυτών των ανθρώπων, διότι τότε πραγματικά καταπιέστηκαν και η πίστη και η θρησκεία.
Ζήσαμε αυτές τις ημέρες πολλά παραδείγματα ανθρώπων, οι οποίοι είναι κοντά στην Κυβέρνηση είναι αυτοί οι οποίοι κατέβαλαν προσπάθειες για να έρθει ο Άγιός μας εδώ προκειμένου να τον προσκυνήσουν. Ένας ιδιαίτερα πλούσιος άνθρωπος ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων για τον ερχομό του ιερού λειψάνου. Είχα την ευκαιρία να πάω στο γραφείο του εδώ στη Μόσχα και να δω ότι αυτός ο άνθρωπος έχει ένα τεράστιο εικονοστάσιο μέσα στο γραφείο του. Μια πολύ μεγάλη εικόνα της Παναγίας μας από το Άγιο Όρος, όλους τους αγίους και είναι άνθρωπος 43 ετών οικογενειάρχης και μου είπε ότι όλοι οι κρατούντες είναι άνθρωποι της πίστεως, είναι άνθρωποι ορθόδοξοι, κοντά στην Εκκλησία, είναι άνθρωποι που αγαπούν τον Πατριάρχη Μόσχας, που κι εκείνος αισθάνεται την παρουσία αυτών των ανθρώπων να βοηθούν πολύ την τοπική Εκκλησία της Ρωσίας".
 Σε ερώτηση για την φιλοξενία του Πατριάρχη και την παρουσία του αυτό το διάστημα, ο Σεβασμιώτατος είπε τα εξής:
"Είναι ένας άνθρωπος ο Μακαριώτατος Πατριάρχης πολύ δυναμικός, είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα που απολαμβάνει και τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη όχι μόνο των ανθρώπων, αλλά και όλων των κρατούντων. Είναι πραγματικά μια ηγετική προσωπικότητα. Ο ίδιος με πολλή ευγένεια, με πολλή αγάπη μας υποδέχτηκε. Ο ίδιος μας προσεφώνησε από τον Μεγάλο Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος, ανταπάντησα εγώ στις σκέψεις του Μακαριωτάτου Πατριάρχου και πραγματικά η ανταλλαγή και των απόψεων και της καρδιάς μας και της αγάπης είναι μια υπόθεση ζωής. Όχι τόσο για την προσωπική μας πορεία, διότι εμάς μόνο ο Χριστός και οι Άγιοί μας είναι εκείνοι που μας αναπαύουν, αλλά είναι μια υπόθεση ζωής για τον τόπο μας και για την Κέρκυρά μας".
Σε ερώτηση σχετικά με τον αντίκτυπο που η επίσκεψη αυτή θα έχει στην Κέρκυρα, ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:
"Από την πρώτη στιγμή που είχαμε μεταβεί στην Ρωσία με το λείψανο με την δεξιά του Αγίου Σπυρίδωνος γέμισε ο τόπος μας από την παρουσία των Ρώσων προσκυνητών και πραγματικά θα μπορούσα να πω ότι είναι μια πολύ μεγάλη ευλογία για τον τόπο μας η παρουσία τόσων αναρίθμητων ανθρώπων είτε από την Ουκρανία, είτε από την Ρωσία, είτε από όλα αυτά τα σλαβικά κράτη που ευλαβούνται τον Άγιο Σπυρίδωνα. Δεν είναι μόνο το προσκύνημα που ωφελεί πνευματικά εκείνους, αλλά και εμάς που παραδειγματιζόμαστε.  Είναι και η ενίσχυση του νησιού και των ανθρώπων μας, μέσα από τον ερχομό των προσκυνητών. Σήμερα είχα μια συνομιλία με τον Δήμαρχο της πόλεως. Παράλληλα, σε συνομιλίες που θα έχουμε στην Αγία Πετρούπολη θα συζητήσουμε για την αδελφοποίηση των δυο πόλεων, της Αγίας Πετρούπολης και της πόλεως της Κέρκυρας. Κι αυτό είναι μια επιτυχία. Έχουν γίνει πολλές διαβουλεύσεις και με το δήμαρχό μας και με όλους εδώ τους εκπροσώπους από το Νομάρχη της Πετρούπολης για την υπόθεση αυτή.
Επομένως, αυτές οι κινήσεις βοηθούν το νησί μας, ο Άγιός μας με την παρουσία του προστατεύει και βοηθά το νησί μας για μια ακόμη φορά, σε περίοδο μάλιστα μεγάλης κρίσεως.
Αυτό φάνηκε και από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε εδώ. Ήταν επίσημη η υποδοχή στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Δώσαμε συνέντευξη τύπου. Η Κέρκυρα διαφημίζεται μέσα από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εδώ σε αυτή την αχανή χώρα της Ρωσίας".
Σε ερώτηση σχετικά με την κρίση που διερχόμαστε στην Ελλάδα, αν συμβαίνει το ίδιο και στη Ρωσία, ο Σεβασμιώτατος έδωσε την εξής απάντηση:
"Η Ελλάδα μας περνάει κρίση ηθική και πνευματική, επειδή όλοι μας αποπροσανατολιστήκαμε από την αληθινή πίστη στο Θεό και όλοι μας δώσαμε την προτεραιότητά μας στα υλικά πράγματα.  Είναι επόμενο να ταλανιζόμαστε οι άνθρωποι χωρίς πυξίδα, χωρίς νόημα, χωρίς ελπίδα στη ζωή μας. Εφόσον λοιπόν αποδιώξαμε τον Θεό και την πίστη μας είμαστε αναγκασμένοι χωρίς Εκείνον να πορευόμαστε στη ζωή μας, αλλά χωρίς Εκείνον δεν έχουμε προσανατολισμό. Μόνον Εκείνος, ο Κύριός μας ο αληθινός μας Θεός θα μας δώσει δύναμη, θα μας σκεπάσει, θα μας παρηγορήσει, θα μας δώσει ελπίδα για να πορευτούμε στη ζωή μας με ασφάλεια.
Στη Ρωσία πάντως, τουλάχιστον όσο είδαμε, είναι αμείωτο το ενδιαφέρον των ανθρώπων και η ευλάβεια των ανθρώπων απέναντι στον Άγιό μας. Μας ευχαριστούν όλοι και κλαίνε για το ότι κάναμε αυτή την προσπάθεια να φέρουμε εδώ ξανά το άγιο λείψανο. Αυτό σημαίνει ότι η πίστη είναι το κλειδί για τους ανθρώπους εδώ. Και αυτό είναι ιδιαίτερα παρήγορο για όλους μας. Μέρα και νύχτα είναι ανοιχτός ο ναός, τώρα αυτή την ώρα φιλοξενείται ο Άγιος στη μεγάλη Μονή που εκεί είναι και η έδρα του Πατριαρχείου, στη Μονή του Αγ. Δανιήλ μέσα στη Μόσχα. Από κει θα μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη για να προσκυνήσουν κι εκεί οι άνθρωποι, κατόπιν αιτήματος του Μητροπολίτη Βλαδίμηρου, ενός δυναμικού και χαρισματικού ανθρώπου".
Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την συνέντευξη με την ευχή "ο Άγιος να πρεσβεύει και να φροντίζει τόσο την Κέρκυρα όσο και οπουδήποτε οι άνθρωποι τον αποζητούν".

Σεμινάριο στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Κέρκυρας

Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας και το Goethe-Institut Athen διοργανώνουν σεμινάριο με θέμα: "Δικτύωση με τοπικούς συνεργάτες: κοινές δράσεις για προώθηση των δεξιοτήτων ανάγνωσης".
Μετά την βασική εισήγηση θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο όπου θα παρουσιαστούν πρακτικές προώθησης της ανάγνωσης μέσα από την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και τη δημιουργία ενός δυναμικού τοπικού δικτύου.
"It takes a whole village to raise a child - Χρειάζεται ένα ολόκληρο χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί", το αφρικανικό αυτό ρητό είναι και η κεντρική ιδέα του εργαστηρίου.
Εισαγωγή στο θέμα θα γίνει από την κα Ute Hachmann, Διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Brilon στη Γερμανία η οποία θα είναι και η βασική συντονίστρια του εργαστηρίου.
Το σεμινάριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του κ. Πέτρου Κωσταγιόλα, Λέκτορα του Ιονίου Πανεπιστημίου, Τμήμα Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010, από τις 9.30 έως τις 14.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων "Εύη Σπ. Λάσκαρι" της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κέρκυρας.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Οργανωτικής Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών που αποσκοπούν στη μετάδοση διεθνών εμπειριών σε Έλληνες βιβλιοθηκονόμους, μέσω σειράς εργαστηρίων /σεμιναρίων σε συνεργασία με ξένους επιστήμονες.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις περιφερειακές εκδηλώσεις  της Επιτροπής δίδονται και στη ηλεκτρονική δ/νση www.goethe.de /synergasia
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο σεμινάριο και στο εργαστήριο πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις συμμετοχής το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα υποβληθούν δύο (2) δηλώσεις συμμετοχής.
Η πρώτη θα αφορά στην παρακολούθηση της βασικής ομιλίας και η δεύτερη στη συμμετοχή στο εργαστήριο.
Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων για το εργαστήριο [25 άτομα] θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητος με βάση την ημερομηνία υποβολής της δεύτερης δήλωσης.
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους συμμετάσχουν στο ένα ή και τα δύο τμήματα του σεμιναρίου.
Οι αιτήσεις θα υποβληθούν στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, ταχυδρομικώς (Αγγλικοί Στρατώνες - Παλαιό Φρούριο 49100 ΚΕΡΚΥΡΑ, με fax (2661038195) ή με e-mail  (plicorfu@otenet.gr).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
28 Σεπτεμβρίου 2010
Αίθουσα εκδηλώσεων
"Εύη Σπ. Λάσκαρι"
της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κέρκυρας.
9.00-9.30 Εγγραφές
9.30-10.00 Χαιρετισμοί
10.00-11.30 Εισήγηση της κας Ute Hachmann, Διευθύντριας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Brilon στη Γερμανία
Συζήτηση
11.30-12.00 Διάλειμμα
12.00-13.30 Εργαστήριο
13.30-14.30 Συζήτηση-Συμπεράσματα 

Δυναμικό ξεσήκωμα των συμβασιούχων των ΟΤΑ

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης συμβασιούχοι των ΠΟΕ - ΟΤΑ, οι οποίοι νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Αρειο Πάγο.
Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ ζητούν την ανάκληση της αναστολής των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και τη μετατροπή όλων των συμβάσεων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε αορίστου χρόνου με την ταυτόχρονη κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων υπαλλήλων.
Στην σημερινή απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχε και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Κέρκυρας.
Στην διαμαρτυρία στην Αθήνα συμμετείχαν και συμβασιούχοι πυροσβέστες.
Για τις 20 Ιανουαρίου 2011 ανέβαλε κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση η Ολομέλεια του Αρειου Πάγου την εκδίκαση υπόθεσης που αφορούσε αίτημα μονιμοποίησης συμβασιούχων του ΟΠΑΠ.

Αναβολή για τις 20/1
Αίτημα αναβολής υποβλήθηκε από τους παρεμβαίνοντες στην υπόθεση, οι οποίοι είναι η ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, οι συμβασιούχοι ΚΕΠΕ και οι συμβασιούχοι έκτακτοι του Δημοσίου, κλπ.
Η αναβολή ζητήθηκε από τους δικηγόρους των παρεμβαινόντων με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για υπόθεση μείζονος σημασίας και υπάρχει ανάγκη να μελετήσουν το νομικό ζήτημα που έχει τεθεί, καθώς με την εισήγηση τίθενται θέματα διαχρονικού δικαίου.
Στο αίτημα των παρεμβαινόντων αντιτάχθηκε η δικηγόρος των προσαγωγόντων συμβασιούχων στον Αρειο Πάγο.
Τελικά από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δόθηκε η αναβολή.

Θα συνεργαστούμε στενά με την Αστυνομική Δ/ση για την επίλυση σειράς θεμάτων που αφορούν τη κοινωνία

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής επισκέφθηκε την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010 την Αστυνομική Δ/ση Ιονίων Νήσων και την Αστυνομική Δ/ση Κέρκυρας.
Τον κ. Τρεπεκλή υποδέχθηκε ο Γενικός Αστυνομικός Δ/ντής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Τσιότσιος.
Στη συνέχεια υπήρξε ενημέρωση του υποψηφίου Δημάρχου για τις δράσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αστυνομία σε επίπεδο νομού.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Τσιότσιος ανέφερε ως βασικό πρόβλημα την έλλειψη ενός Αστυνομικού Μεγάρου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες και ζήτησε τη συνδρομή του κ. Τρεπεκλή προκειμένου να επιλυθεί το χρόνιο αυτό πρόβλημα.
Παράλληλα πρότεινε στο επίπεδο του νέου Δήμου να δημιουργηθούν τρεις Αστυνομικοί σταθμοί σε Βορρά Νότο και πόλη και τόνισε την ανάγκη θεσμικής συνεργασίας του νέου Δήμου με την Αστυνομία για την επίλυση μιας σειράς ζητημάτων που αφορούν τη καθημερινότητα του πολίτη.
Μετά από σχετικό αίτημα του κ. Τρεπεκλή υπήρξε ενημέρωση για ζητήματα που αφορούν τα ναρκωτικά και τη λαθρομετανάστευση που αποτελούν σημαντικά κοινωνικά προβλήματα που απαιτούν κοινή αντιμετώπιση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως τόνισε ο κ. Τρεπεκλής.
Τέλος ο Γιάννης Τρεπεκλής ζήτησε τη συνεχή παρέμβαση της Αστυνομίας στο θέμα του παραεμπορίου το οποίο δημιουργεί τεράστια οικονομική ζημιά στους μικροεπαγγελματίες.
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Γιάννης Τρεπεκλής δήλωσε:
“Μου δίνεται σήμερα η δυνατότητα να τονίσω για μια ακόμα φορά το σημαντικό έργο που επιτελεί η Αστυνομία.
Μια σειρά από ζητήματα κοινωνικά όπως η ασφάλεια των πολιτών τα ναρκωτικά το παραεμπόριο και η λαθρομετανάστευση απαιτούν συνεργασία προκειμένου να επιλυθούν.
Αυτή τη συνεργασία Δήμου - Αστυνομίας δεσμεύομαι ότι θα προωθήσουμε παράλληλα με την προσπάθεια επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος των Αστυνομικών Υπηρεσιών Κέρκυρας που αποτελεί και χρόνιο αίτημά τους”.

Συγκέντρωση Πουλιέζου που θα την ζήλευαν πολλοί

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση πολιτικού προβληματισμού που διοργάνωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος Κερκυραίων και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Δημήτρης Πουλιέζος.
Στην κατάμεστη αίθουσα συσκέψεων του ξενοδοχείου Corfu Mare, εκτός από δεκάδες συμπολιτών μας, τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο υπ. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γιώργος Καλούδης, ο Δήμαρχος Αγίου Γεωργίου Σπύρος Τριβυζάς, ο Δήμαρχος Παλαιοκαστριτών Κώστας Χαλικιάς, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Αλέκος Μιχαλάς ,οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κερκυραίων Σπύρος Ζουμπουλίδης, Βαγγέλης Φίλιππας,Νίκος Χονδρογιάννης, Παναγιώτης Μπογιάκης, Λευτέρης Κουλούρης, Άγγελος Βενέτης καθώς και οι πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι Ντίνος Λούμπος, Αλέκος Μιχαλάς, Έντυ Παπαντωνάτος, Παναγιώτης Γιοχάλας .Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Κερκυραίων Νίκος Καλόγερος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Θιναλίων Σπύρος Ρίζος και Παρελίων Αντώνιος Μπίζης .
Εγκάρδιος υπήρξε ο χαιρετισμός των κ.κ. Γ. Καλούδη, Σπ. Τριβυζά, Κ. Χαλικιά, Ντ. Λούμπου, Σπ. Ζουμπουλίδη, Θ. Βλαχόπουλου και Π. Γιοχάλα.
Ο κ. Πουλιέζος αναφέρθηκε στο διαμορφούμενο πολιτικό σκηνικό, τις στρεβλώσεις που υπήρξαν τόσο στη σύμπτυξη των Δήμων της Κέρκυρας όσο και στην κατάρτιση του Καλλικράτη ενώ γενικότερος υπήρξε ο προβληματισμός για τον τρόπο με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ επέβαλε τη βούλησή του επί των υποψηφίων, χωρίς να ληφθεί υπόψη καμιά δημοκρατικού χαρακτήρα διαδικασία.
Όπως επισήμανε ο κ. Πουλιέζος, η ιδανικότερη χωροταξική αναδιάρθρωση, θα έπρεπε να προβλέπει την ύπαρξη τεσσάρων Δήμων στην Κέρκυρα, προκειμένου και ομαλότερη να γίνει η μετάβαση στο νέο σχήμα και να μην οδηγηθούμε σε διοικητική κατάρρευση λόγο αδυναμίας στην ομογενοποίηση των δεκάδων δημοτικών υπηρεσιών που θα πρέπει να συνενωθούν.
Παράλληλα, η οικονομική στήριξη των νέων Καλλικράτειων ΟΤΑ, φαίνεται να είναι ανύπαρκτη ενώ ακόμη και στο Μνημόνιο, προβλέπεται περικοπή των αυτοτελών πόρων για την Αυτοδιοίκηση. Οι νέοι Δήμοι οδηγούνται στη δημιουργία ενός φορομπηχτικού συστήματος, προκειμένου να καλύψουν το μέγεθος και τον αριθμό των αναγκών που δημιουργούνται καθώς και τα χρέη εκατομμυρίων που κληροδοτεί το παρελθόν.
Τα παραπάνω, διαμορφώνουν έναν εκρηκτικό μηχανισμό έτοιμο να αναφλεγεί από την 1η Ιανουαρίου, με το ξεκίνημα της νέας διοικητικής διάρθρωσης που προκύπτει από τον Καλλικράτη.
Αυτό σημαίνει οτι τα πρόσωπα που θα κληθούν να υπηρετήσουν το νέο πολιτικό πλαίσιο θα πρέπει να διαθέτουν ικανότητες, όραμα και πείρα τέτοια, ώστε να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αλλαγές αυτές, πέρα και πάνω από προσωπικά και μικροπολιτικά κριτήρια. Η συστράτευση των δυνάμεων που απαιτούνται, δεν μπορούν να καθοριστούν με διαχωρισμούς και αποκλεισμούς οποιουδήποτε χαρακτήρα, όπως η παρωχημένη παλαιοκομματική αντίληψη επιβάλλει.

Οχι σε κέντρο φιλοξενίας λαθρομεταναστών στο Δήμο Φαιάκων

Κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση  που αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ του ΓΓ της ΠΙΝ Κώστα Γεωργαλίδη και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή για το θέμα των μεταναστών της Κέρκυρας.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το τελευταίο διάστημα το ζήτημα αυτό έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις αφού οι οικονομικοί μετανάστες διαμένουν πλέον σε όλα τα εγκαταλελειμμένα κτίρια του νομού.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαλίδη στο  Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα θέσει  το αίτημα των κερκυραϊκών φορέων να συμπεριληφθεί η Κέρκυρα στις ελληνικές πόλεις που δεν επιτρέπεται η παραμονή μεταναστών, όπως είναι η Πάτρα και η Ηγουμενίτσα.  Ωστόσο η έρευνα για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου ικανού να στεγάσει τους μετανάστες που βρίσκονται στην Κέρκυρα και έχει ξεκινήσει η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων συνεχίζεται.
 Μέχρι στιγμής - παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει επαφές με ιδιοκτήτες κλειστών ξενοδοχείων στο δήμο Φαιάκων και στο δήμο Αχιλλείων - δεν υπάρχει επίσημη απόφαση.

Αντιδράσεις από Δ.Φαιάκων
Την ίδια ώρα με αφορμή το ενδεχόμενο εγκατάστασης λαθρομεταναστών σε ξενοδοχείο στο Πυργί ο επικεφαλής της παράταξης "Νέα Προοπτική στο Δήμο Φαιάκων", Σεβαστιανός Μεταλληνός ζητάει την άμεση σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου Φαιάκων.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του "η εγκατάσταση δεκάδων επιπλέον μεταναστών θα δημιουργήσει μία έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή, θα επιτείνει τα προβλήματα με τις κλοπές και θα προκληθούν πολύπλευρες αρνητικές επιπτώσεις στους κατοίκους τόσο του οικισμού Αγίου Μάρκου, όσο και των όμορων Κ. Κορακιάνας, Α. Κορακιάνας, Ανάληψης, Σπαρτύλα. Αν δε, ως αιρετοί του Δήμου Φαιάκων, προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε στη μνήμη μας ότι η περιοχή του Ύψου είναι χώρος υποδοχής, φιλοξενίας και εξυπηρέτησης επισκεπτών, δηλαδή τουριστική, οι υποχρεώσεις μας για την αντιμετώπιση της επικείμενης αυτής κατάστασης είναι αυξημένες.
Αν με τις ενέργειές μας (π.χ. αδράνεια) επιτρέψουμε την εγκατάσταση των ανθρώπων αυτών στην περιοχή, θα είναι η τελευταία πράξη μίας διαχρονικής και συστηματικής προσπάθειας υπονόμευσης της δραστηριότητας των επαγγελματιών και επιχειρηματιών στο Δήμο μας. Θα είναι η ταφόπλακα που θα βάλουμε ως Δήμος Φαιάκων στο εισόδημα των συνδημοτών μας από τον τουρισμό".

Αιολικό Παντοκράτωρα: Ένα ΟΧΙ, που σημαίνει ΝΑΙ

Του Σεβαστιανού Μεταλληνού
Δημοτικού Συμβούλου Φαιάκων


Στις 20/09/2010 συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο η Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων του έργου της εταιρείας Enova για την κατασκευή αιολικού πάρκου στο Όρος Παντοκράτωρα.
Η προθεσμία για την λήψη σχετικής απόφασης ήταν τα τέλη Ιουλίου και συνεπώς η δίμηνη αυτή καθυστέρηση καθιστά την όποια γνωμοδότηση πιθανώς διοικητικά άκυρη.
Παρακολούθησα την Συνεδρίαση αυτή, καθώς περίμενα να εξεταστεί και να κριθεί η ένσταση που υπέβαλε η Δημοτική μας παράταξή στα τέλη Ιουλίου. Διαφωνούμε με σημαντικές παραμέτρους του έργου, του οποίου η μελέτη πρέπει να τροποποιηθεί.
Επί τρεις περίπου ώρες παρακολουθούσα καρτερικά τοποθετήσεις Νομαρχιακών Συμβούλων σχετικά με την αιολική ενέργεια και τον ρόλο των πολυεθνικών στον ενεργειακό τομέα, αλλά επί της ουσίας της μελέτης ουδείς τοποθετήθηκε. Με έκπληξή μου δε διαπίστωσα ότι παρ' όλο που η μελέτη είναι στη Γραμματεία του Νομαρχιακού Συμβουλίου από τα μέσα Ιουνίου, σχεδόν ουδείς δεν μπήκε στον κόπο να την ξεφυλλίσει και να αναγνώσει τις ενστάσεις που είχαν υποβληθεί (από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος και την παράταξή μας). Οι ενστάσεις δε αυτές ουδέποτε αναφέρθηκαν και αναγνώστηκαν από το Προεδρείο κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ενώ αποτελεί βασική αρμοδιότητα του Συμβουλίου η συζήτηση και κρίση αυτών!!!
Μου επετράπη να εισηγηθώ επί της ενστάσεώς μου μετά το πέρας της διαδικασίας των τοποθετήσεων (!!!) και προ της ψηφοφορίας, οπότε και πολύ συνοπτικά ανέφερα μερικές από τις διαφωνίες μας με την μελέτη, όπως:
1. Πυρασφάλεια: δεδομένης της αδυναμίας προσέγγισης πυροσβεστικών αεροσκαφών σε απόσταση 1 χλμ από το χώρο του αιολικού πάρκου, ο επενδυτής να κατασκευάσει δεξαμενές νερού χωρητικότητας περίπου 8.000 κ.μ., με αντίστοιχο δίκτυο αγωγών πυρόσβεσης.
2. Αισθητική όχληση: Στην μελέτη δεν υπάρχει κανένα σχέδιο όψης του αιολικού πάρκου, κυρίως από την πόλη της Κέρκυρας από όπου θα είναι ορατό λόγω του ύψους των ανεμογεννητριών (200μ).
3. Μείωση του εμφανούς ίχνους των ανεμογεννητριών στον ορίζοντα με τροποποίηση του προτεινόμενου λευκού χρώματος σε απόχρωση του γκρι και γαλάζιου (όπως στο κάτω μέρος των αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας).
4. Διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στην περιοχή της εγκατάστασης για τους πολίτες, καθώς αποτελεί εξαιρετικό χώρο περιπάτου και απόλαυσης μοναδικής θέας.
5. Η κατασκευή της εγκατάστασης θα περιλαμβάνει εκσκαφές τεραστίου μεγέθους, καθώς η κάθε ανεμογεννήτρια θα περιλαμβάνει βάση θεμελίωσης 500 κ.μ. Συνεπώς προτείναμε να μην εκτελούνται οι εργασίες αυτές τους μήνες Μάρτιο - Ιούνιο, προκειμένου να μην επηρεαστεί η αναπαραγωγή πανίδας όπως λαγού, πέρδικας, αλεπούς και μπεκάτσας.
6. Η προτεινόμενη όδευση των αγωγών Υψηλής Τάσης για τη σύνδεση του αιολικού πάρκου με τον Υποσταθμό να τροποποιηθεί, ώστε να μην καταστραφούν τα λιθόκτιστα γεφύρια στην επαρχιακή οδό Αγίου Μάρκου - Α. Κορακιάνας. Επίσης ο αγωγός να μην περάσει μέσα από τον οικισμό της Α. Κορακιάνας, καθώς η πλάτους μόλις 4μ. δημοτική οδός δεν επιτρέπει την ταυτόχρονη τοποθέτηση των δικτύων ομβρίων, ύδρευσης, αποχέτευσης, ΟΤΕ, ΔΕΗ και του καλωδίου του αιολικού πάρκου. Επίσης υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία από την διέλευση του καλωδίου αυτού από τον οικισμό. Προτείναμε εναλλακτικά την όδευση από τις γεωργικές εκτάσεις νότια του οικισμού.
7. Ο προτεινόμενος Υποσταθμός Υψηλής Τάσης στην περιοχή "Γιατροί", Δημ. Διαμ. Α. Κορακιάνας και επί της Επαρχιακής Οδού Σιδαρίου, να μην κατασκευαστεί επί της οδού, αλλά σε απόσταση τουλάχιστον 50 μ από αυτή και να δεντροφυτευτεί περιμετρικά, ώστε να μην είναι ορατός από τους διερχόμενους κάτοικους και επισκέπτες του νησιού μας.
Τόσο τα ανωτέρω, όσο και αρκετές άλλες παράμετροι του έργου, δεν απασχόλησαν τόσο τους Νομαρχιακούς Συμβούλους, όσο και τους Δημοτικούς Συμβούλους Φαιάκων. Αρκέστηκαν σε ένα ξερό συνολικό ΟΧΙ επί του έργου. Το οποίο όμως σημαίνει ΝΑΙ με λευκή επιταγή στον επενδυτή να κάνει προχειρότητες εις βάρος του συμφέροντος των πολιτών της Κέρκυρας. Πως γίνεται αυτό;
Οι Δημοτικοί και Νομαρχιακοί Σύμβουλοι δεν έχουμε δικαίωμα να αρνηθούμε σε επενδυτή την δραστηριότητα, εκτός και έχει γίνει σχετική πρόβλέψη στο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Και είναι λογικό, γιατί μπορούμε να αρνηθούμε την εγκατάσταση στον "Γιώργο" και να την επιτρέψουμε στον "Μιχάλη" με οικονομικά ανταλλάγματα. Και φυσικά οι Δημοτικοί Σύμβουλοι στην Κέρκυρα αρνούμεθα πεισματικά και διαχρονικά να αποφασίσουμε την σύνταξης της απλής αυτής μελέτης χρήσεων γης. Χωρίς αυτήν οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όπου θέλει.
Συνεπώς καλούμεθα να γνωμοδοτήσουμε επί των παραμέτρων του έργου, τις οποίες οφείλει να λάβει υπ' όψιν της η αδειοδοτούσα αρχή, δηλαδή η Περιφέρεια. Όταν όμως η γνωμοδότηση είναι ένα ξερό ΟΧΙ, χωρίς τεκμηρίωση, τότε η υπηρεσία που εκδίδει την άδεια δεν μπορεί να την λάβει υπ' όψιν της.
Για μία ακόμα φορά απογοητεύτηκα να ακούω αιρετούς να βερμπαλίζουν εκτός θέματος. Να αρνούνται να κατανοήσουν ποιες είναι οι αρμοδιότητές τους και να διαβάσουν την σχετική νομοθεσία που πρέπει να τηρούμε. Να μην έχουν ρίξει ούτε μια ματιά στις εισηγήσεις των θεμάτων επί των οποίων καλούνται να αποφασίσουν.
Και όταν επισημαίνεις το πρόβλημα καλύπτονται πίσω από τη φράση: "Είμαστε πολιτικοί και όχι τεχνοκράτες". Δηλαδή μελετούν μόνο Αριστοτέλη και αδιαφορούν για την αισθητική της πόλης και την πυρασφάλεια στο Όρος.
Στην τηλεόραση τα λένε ονειρικά. Όταν όμως έρχεται η ώρα των αποφάσεων φροντίζουν να διασφαλιστεί η καταστροφή του νησιού μας και της οικονομίας μας. Δια της απάθειας ή άγνοιας, της αδιαφορίας ή ανευθυνότητας, της βλακείας ή του χρηματισμού. Μπορεί και όλα μαζί.
Και όταν θα είναι ορατά τα αίσχη, οι κακοτεχνίες, η απίστευτη σπατάλη, μετά από 3-10 χρόνια από την λήψη της απόφασης για κάθε μελέτη, θα μας φταίει το Αθηνοκεντρικό κράτος…

Νέα ονόματα ανακοίνωσε ο Γιώργος Καλούδης

Πέντε γνωστά και καταξιωμένα στελέχη της Κερκυραίικης κοινωνίας, με αγώνες στην αυτοδιοίκηση, στο εργατικό κίνημα, και στα μαζικά κινήματα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο νίκης και προοπτικής της "ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ", για την αναγεννητική πορεία των Επτανήσων.
Είναι οι:
1. ΛΙΒΕΡΗ ΣΟΦΙΑ, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, Δημοτική Σύμβουλος
2. ΜΙΧΑΛΑΣ ΑΛΕΚΟΣ, πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού, Νομαρχιακός Σύμβουλος Κέρκυρας, πρώην Γραμματέας της Νομαρχιακή Επιτροπής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κέρκυρας
3. ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Γεωπόνος  
4. ΣΠΙΝΟΥΛΑ - ΤΣΙΛΙΜΠΑΡΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, Δικαστική Επιμελήτρια, πρώην μέλος Περιφερειακής Επιτροπής Ιονίων Νήσων ΠΑΣΟΚ, πρώην δημοτική σύμβουλος Αχιλλείων
5. ΧΑΪΔΟΓΛΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ, μηχανολόγος μηχανικός, πρώην επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δήμο Αχιλλείων.

Διήμερο εκδηλώσεων από την Καλαθοσφαιρική Ενωση Φαίακα

Η Κ.Ε. ΦΑΙΑΚΑΣ σας ενημερώνει ότι σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αχιλλείων, υπό την αιγίδα της ΕΣΚΑΒΔΕ και με την ενίσχυση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων διοργανώνει σήμερα Παρασκευή 24/9/2010 και αύριο Σάββατο 25/9/2010 στο Κλειστό Γυμναστήριο του ΕΑΚΚ Επίσημη Εκδήλωση του Αναπτυξιακού Προγράμματος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και της ΕΣΚΑΒΔΕ, για επίλεκτους αθλητές της Β.Δ. Ελλάδας που έχουν γεννηθεί τα έτη 1996 - 1997.
Στο πλαίσιο των εργασιών μιας τέτοιας αναπτυξιακής δραστηριότητας, που μετά από πολλά χρόνια γίνεται στην Κέρκυρα, θα έχουμε την τιμή να υποδεχθούμε τον κ. Κώστα Πολίτη, Τεχνικό Υπεύθυνο του Αναπτυξιακού Προγράμματος της ΕΟΚ για τα αγόρια, τον Κ. β. Ναούμη,  Τεχνικό Υπεύθυνο του Αναπτυξιακού Προγράμματος της ΕΣΚΑΒΔΕ και τον κ. Μ. Γιώτη Πρόεδρο της ΕΣΚΑΒΔΕ.
Ο κ. Κ. Πολίτης θα είναι και ο εισηγητής της ενημέρωσης με θέμα: "Η αναπτυξιακή φιλοσοφία της ΕΟΚ" που θα γίνει προς τους προπονητές καλαθοσφαίρισης, προς τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής, προς τους παράγοντες των συλλόγων, προς τους γονείς αθλητών και προς τους εκπροσώπους του Τύπου.
Ο τεχνικός υπεύθυνος της ΕΣΚΑΒΔΕ κ. Β. Ναούμης έχει καλέσει σε αυτήν τη συνάντηση 20 αθλητές από συλλόγους.
Τα πρόγραμμα του Αναπτυξιακού Προγράμματος έχει ως εξής:
Παρασκευή 24/9/10:
19.00 - 21.00: Προπόνηση υπό τον κ. Κ. Πολίτη και τον Β. Ναούμη.
Σάββατο 25/9/2010
09.00 - 11.00: Προπόνηση υπό τον κ. Κ. Πολίτη και κ. Β. Ναούμη.
15.00 - 17.00: Φιλικός αγώνας Ομάδα Επίλεκτων ΕΣΚΑΒΔΕ - Παιδική ομάδα Κ.Ε. ΦΑΙΑΚΑΣ
Το Δ.Σ. της Κ.Ε. ΦΑΙΑΚΑΣ με ανακοίνωσή της “αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τον κ. Ερ. Καρύδη, Δήμαρχο Αχιλλείων, τον κ. Σπ. Καρδάμη, Πρόεδρο του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αχιλλείων και τον κ. Κ. Γεωργαλίδη Γ.Γ. της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την ουσιαστική ανταπόκριση τους στην υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης.
Ευχαριστεί ακόμη θερμά το Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, το Δ.Σ. της ΕΣΚΑΒΔΕ και κυρίως τον κ. Μ. Γιώτη και τον κ. Κ. Νικάκη και τον προπονητή της ΕΣΚΑΒΔΕ κ. Β. Ναούμη για τη συμβολή τους στην οργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Τέλος, θερμές ευχαριστίες οφείλει στον κ. Κ. Πολίτη που ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση μας”.

Εναρξη εγγραφών στα Θεατρικά Εργαστήρια

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας σε συνεργασία με το Ωδείον Κερκύρας στο πλαίσιο των δράσεών τους για την ανάπτυξη της θεατρικής παιδείας, συνεχίζουν και για τη νέα περίοδο (2010 - 2011) τα εργαστήρια: α) Δραματικής Τέχνης, β) Θεατρικού Παιχνιδιού.
Το Εργαστήρι Δραματικής Τέχνης βρίσκεται ήδη στον 4ο χρόνο λειτουργίας του και απευθύνεται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την τέχνη του θεάτρου.
Το Εργαστήρι Θεατρικού Παιχνιδιού απευθύνεται σε μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου και ως στόχο έχει την εξοικείωση των παιδιών με τον κόσμο των τεχνών και ιδιαίτερα του θεάτρου.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα του ΔΗΠΕΘΕ: 26610-40130 - 40136 και στο e-mail: dipethek@otenet.gr.

Γιατί να σε ψηφίσω;;;; Του Κώστα Ι. Σαλιών

Γειά σου, κυρ -υποψήφιε,
που μου ζητάς την ψήφο…
Θα σου τη δώσω αν,
ευθύς, μου λύσεις ένα γρίφο.
Τι σ΄ ενδιαφέρει από τα δυό;;;
Η δόξα ή το χρήμα;;;
Και αν ΕΚΛΕΓΕΙΣ ως βουλευτής, θύτης θα ‘σαι ή θύμα;;;
                  
Μάχεσαι για Ιδανικά, Ιδέες και Αξίες ή είσαι
[εσύ κι οι "όμοιοι" σου],
της τσέπης μου  "εφαψίες";;;
Μην επιδιώκεις από κεί,
στης εξουσίας τον Θώκο
να λες, να κάνεις ό,τι θες
κι εγώ να κάνω.... μ ώ κ ο ;;;;

-Μπας και σε στέλνει ο… θεός
τον κόσμο για να… φτιάξεις,
Ή κάποιος άλλος σ΄έστειλε,
τα πάντα να ρημάξεις;;;;

Σ΄έχω ψηφίσει δυό φορές ,
μα προκοπή δεν είδα…
Τα λόγια σου σαν το… τυρί,
στην ποντικοπαγίδα….

-Μου στέλνουν, οι υποψήφιοι
στο σπίτι …ψηφοδέλτια
{Δεν μοιάζει, δηλαδή αυτό,
σαν να ζητούν… ρουσφέτια;;;

Με ερωτευμένους, μοιάζουνε,
που στέλνουν ραβασάκια
Και όταν τους ψηφίσουμε;;;
…Σκαμπίλια αντί… φιλάκια.
                
-Όχι, για τους πολιτικούς,
δεν τρέφω κάνα μίσος
αλλά μισώ όλα τα "θα",
τα "αν", "μπορεί", τα…"ίσως"΄.

Μισώ, ενώ είσαι αγέρωχος
κι αδιάφθορος ηγέτης,
να εκλιπαρείς την ψήφο μου ,
ως τραγικός Ικέτης!!!!!!!!!
                      
Τώρα με ξέρεις, με καλείς
με το μικρό όνομά μου…
Όπως γνωστοί και φίλοι μου,
η μάνα ή η κυρά μου.

Είσαι και τόσο "φιλικός" ,
{στ' ορκίζομαι στο φως μου},
που αναρωτιέμαι, δηλαδή,
μην είσαι κι… αδερφός μου.

-Έτσι και γίνεις βουλευτής,
τότε θα με ξεχάσεις
με ύφος μπλαζέ θα μου απαντάς: -Ποιός ήρθε,
ποιός… Θανάσης;;;
Το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα
επίσκεψη θα κάνεις
στα ευαγή ιδρύματα
[τότε μόνο…προκάνεις]΄.

Δεν θέλω να ‘μαι μια ζωή
θύμα εξιλαστήριο
Σαν μία "φούσκα" μετοχή
εις το… Χρηματιστήριο

Να μαι σαν το γραμμάτιο
το διαμαρτυρημένο
Κι εσύ το… ΕΥΡΟΜΟΛΟΓΟ,
κρυφό και ΔΟΜΗΜΕΝΟ.

Σκάνδαλα εδώ,σκάνδαλα εκεί,
σκάνδαλα παρακάτω
Ζήμενς και ράσα ανάκατα
κι η ΗΘΙΚΗ στον…πάτο

Με ένα Λαό να ακροβατεί
στην πείνα και στα χρέη
'Ελληνες είλωτες… "Γιουνάν"  
και… γιαλαντζί "Ευρωπαίοι".
Το σκάνδαλο καθημερινά
σαν σφαίρα "πάει" φυσέκι
Πολιτευτή μου, συνειρμούς
μού "κάνει" με…τουφέκι…
Αντί για ψήφο, δηλαδή,
στου σκάνδαλου τη ζάλη,
να ρίξω μια και δυό και τρεις,
τραβώντας τη…σκανδάλη΄.

Μα οι ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ,φρόντισαν
Με νόμο  "καταπέλτη"
να με χαρακτηρίσουνε
ως ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ…επαίτη!!!!

Ρε, δημοκράτης είμαι εγώ
Μα απαιτώ ΥΓΕΙΑ
Μισώ  τη βία δηλαδή
Όσο την ΑΝΕΡΓΙΑ….

Σιχαίνομαι τον Φασισμό
και την ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ
Λατρεύω τον Σοσιαλισμό
Και τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ….

Σε ένα μαντρί γεμάτο αρνιά
Οι Λύκοι τι… "γυρεύουν"????
{Μαζί  με τα  "μαντρόσκυλα"
τ’αρνιά να "ξεπαστρεύουν"?}!!

ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΝΕΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΙΣΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ
{ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ…ΔΑ….ΙΕΡΑΡΧΕΣ….}
Σταυρό κι εσείς ζητήσατε
{Γιατί έτσι σας συμφέρει…}.
Αλλά  ΠΟΤΕ δεν πήγατε,
ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ!!!

Χαλάλι, όμως, η ψήφος μου,
που θα σου ξαναδώσω
μα πάλι θ' απογοητευτώ…
πάλι θα μετανιώσω…

Ναι θα σου δώσω τον "σταυρό" μα σκέφτομαι ο καημένος,
ενώ, εγώ σε "σταύρωσα" ….
ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Ο… ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ.

ΚΩΣΤΑΣ Ι.ΣΑΛΙΩΝ
{Πολιτικός ΣΑΣ…"Όμηρος"
μελλοντικός…"Σωκράτης"…
αυτόχειρας της… ψήφου μου
Κορόιδο…Δημοκράτης…

Αναμνήσεις από το σπίτι (νησί) των πεθαμένων Όχι του Ντοστογιέφσκι... του Κώστα Ι. Σαλιών

Μια  ήπια ... Εθελοντική κριτική
Σε  ένα  "κανάλι"  της Τι-Βι
σε είδα σιορ-Σωτήρη,
Σεμνό κι αρκούντως... ταπεινό
Να αρχίζεις  το... "ψηστήρι "
{Πολιτικός Πολιτικώ {ξέρουμε}...αεί πελάζει..
Άσχετα αν κάποια ...σύγκρουση
Ακόμα... μάτια βγάζει!}!

Έργα πως έκαμες πολλά
κι έχεις λαμπρή θητεία
κι όσοι σε κρίνουν άδικα
ΖΗΛΕΥΟΥΝ! Να η αιτία!
Δεν έφτιαξες την... Α γ ο ρ ά
{που βρήκανε και... αρχαία;;;;;}
Μοιάζει να ‘ναι....ΡΩΜΑΪΚΗ
και όχι... "ΚΕΡΚΥΡΑΙΑ" !!!!

Είναι υπέροχη ΑΓΟΡΑ
Σαν... "ψεύτικη" σαν ...κάρτα
Δεν ξέρω όμως το γιατί
 "θυμίζει"  κάτι   απ΄...Ά ρ τ α !!!!!!!

Οι εργολάβοι είναι...γ λ υ κ ά
μα είναι  και...ανθρώποι
με χαρακτήρα λίγο...αψύ
{που δεν θυμίζει...ΕΥΡΩΠΗ}...
Αν  εργολάβος δηλαδή
 "έχει" λεφτά να... λάβει,
Θέλει  ευρώ κι όχι "μπλα-μπλα"
{μας "τέλειωσαν"  οι..."σκλάβοι" }

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ τέτοιους ...καιρούς;;;
ΔΗΜΑΡΧΕ  σε...καλό σου !!!!!
Μήπως εσύ  ..."ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ"..
πρόσφερες τον μισθό σου;;;;;;;;;;

Για κοίτα ο Γιάννης Μάμαλος
πιστός σου συνεργάτης
απηύδησε, ο  άνθρωπος,
κι έγινε... "επαναστάτης"...
Δεν μαγειρεύει η... "ΑΓΟΡΑ",
δεν... πλένει  και δεν... ράβει...
κι αν  θηλυκό είν΄ ΟΝΟΜΑ...
ΔΕΝ...ΣΕΡΝΕΙ ΚΑΙ...ΚΑΡΑΒΙ!

Κι άν απ΄ Αθήνα "όβολα"
δεν στέλνουν, βάλτο πείσμα
και μη χαλεύεις, Δήμαρχε
ξανά-μανά  το... "ΧΡΙΣΜΑ"!

Σάμπως δεν υποσχέθηκες
Τυπογραφίας  Μουσείο;
Πως θα κανες  στην Κέρκυρα
{ή μήπως στο...Θ Η Σ Ε Ι Ο ;;;;}
Ξεχνάς την πένα, Δήμαρχε,
Της  ευθυμογραφίας
Κι αντί   ΜΟΥΣΕΙΟ είδαμε
...ΜΟΥΣΙ... ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ !!!!!
                  
-Να  κι  οι  ποδηλατόδρομοι
τση... Πίπας και του Πίπη {Πίπα  είναι το θηλυκό του...Πίπη}
{Όλα τα έχει  η Μαριορή
κι ο  φερετζές  της... λείπει}!!!!
Πεζοί, σκυλιά, ποδήλατα
και άλλα ήδη..."παρόμοια"

Γερόντοι "ώριμοι  κι άγουροι",
στα ίδια... πεζοδρόμια!
Δεν θα ζητήσω, από εσέ,
να κάνεις πεζοδρόμιο
{κάποιων "φρουστάδων" γυναικών
Είναι αυτό... "προνόμιο"!!!!! }.

Κάμε, όμως μια... γέφυρα
Γαρίτσα έως Σαρόκο....
Για να  βολτάρουν οι γριές
{μην πάθει καμιά..."σμπώκο"....

Έλα μια βόλτα, Δήμαρχε,
πίσω απ΄ τα Κανάλια
να δεις κάτι καρόδρομους
που χουνε μαύρα χάλια.

Κι είναι που είσαι Δήμαρχος
μίας περιφερείας
κι είχες τη δυνατότητα
μιας σπάνιας ευκαιρίας...
να ξαναγίνεις ΔΗΜΑΡΧΟΣ
πρώτος στην Κέρκυρά μας
{ΕΦΙΑΛΤΗΣ μου ακούγεται
στα  πιο φρικτά  όνειρά μας...}.

Όμορφα θα μας... γύριζες
στην Κέρκυρα του...εξήντα
λακκούβες και λασπόνερα
Ντόβουλος και... Λουτσίντα

Με άρωμα  θα τα έραινες
του εξήντα, αυτά τα χρόνια
μια  Πόλη θα ταν γιορτινή
με φώτα και...μπαλόνια....

Ασε  που θα ταν πλουμιστή
με χίλια δυό στολίδια
αν  θαχε η Κέρκυρα η  παλιά,
τα  σημερνά... σκουπίδια!

Τα φώτα θα τους... τα  άλλαζες
{να μην  σε  καταλάβουν}
Την ψήφο την πολύτιμη
Πριν δώσουν να... προλάβουν..

Για τα... μπαλόνια τι να πω;;;
Φούσκες εδώ τα  λέμε...,
που μόλις "σκάσουν" δηλαδή....
όλοι οι Δημότες... κλαίμε....

Την Πόλη, "φούσκες" γέμισες
με υποσχέσεις... φρούδες
κι έφερες... σκουπιδότοπους
και δρόμους όλο... "σούδες"!

Σε Δήμαρχους ονόματα,
βγάζανε ή... παρανόμια
κι οι άξιοι κι οι ανάξιοι
είχαν τέτοια "προνόμια"...

Δήμαρχο λίγο...Ιδιόρρυθμο,
παράδειγμα θα  πάρω,
Κυριάκη, τονε λέγανε,
τον "βγάλανε" "Μπιτζάρο"!
{ιταλιστί:ΙΔΙΌΡΡΥΘΜΟΣ}      

Δήμαρχε  σιορ- Σωτήρη μας
κάμε  μου  ένα... "ρεγάλο"
και  ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ...
Πες  μου  σα ποιόν  να... "βγάλω" ;;;;;;;;
                          
{Η  συνέχεια  μετά  τα... "Βαφτίσια" !!!}